Részleges általános tilalom a horgászatban

Megyei körkép - Új Balatoni Horgászrend lép életbe 2012-ben, amely a korábbiakhoz képest jelentős változásokat tartalmaz.

Tremmer Tamás

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. megalkotta a 2012-es évre érvényes, új Balatoni Horgászrendjét, amelynek kialakításakor figyelembe vették a horgászok, a halőrök, a vízirendőrök, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet véleményét, nyilatkozta lapunknak Füstös Gábor vezérigazgató.

Új típusú időszakos tilalmakat vezettek be. Így például március 1. és március 31. között tilos ragadozó halat fogni; április 1. és április 30. között tilos a nyílt vízi horgászat; október 15. és március 31. között nem szabad halradart használni és tilos lesz a nyílt vízi éjszakai horgászat is.

Új mennyiségi korlátozás lép életbe. Eszerint a horgász naponta öt darab (3+2) méretkorlátozással védett halat foghat, de egy fajból sem foghat ki 10 kilónál többet. Az egyre inkább elharapózó megélhetési horgászat miatt fenntartják a horgászzsákmány értékesítésének tilalmát, és nem lesz engedélyezett a hal vízparti elajándékozása sem

Jövőre két új kategória is jelenik meg a jegyrendszerben. 14 éves korig létrehozták a gyerekjegyet. Azt azonban szeretnénk elkerülni, hogy a gyermek jegyét alibiként felhasználva, a szülő saját magának biztosítsa a több botos horgászat lehetőségét, illetve a több hal elvitelének a lehetőségét. Ezért gyerekjeggyel kizárólag úszós módszerrel lehet horgászni és méretkorlátozással védett halat nem lehet megtartani! A 14-18 éves korosztály számára létrehozták az ifjúsági jegyet, amellyel a fiatal horgász naponta 3 (2+1) méretkorlátozással védett halat foghat.

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. kiemelt figyelmet fordít az őshonos halállomány védelmére, ezzel párhuzamosan kiemelt jelentőséggel bír az idegenhonos halfajok szelekciója. Emiatt arra kérik a horgászokat, hogy a razbórát és ezüstkárászt semmi esetre se használjanak csalihalként. Ezeknek a halfajoknak a Balatonba engedése tilos! Vízminőség védelmi célokat szolgál, hogy a Balatonnál továbbra is tilos halak nagy tápanyagtartalmú és nagy mennyiségű szoktató beetetése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!