Romló munkaügyi helyzet

Megyei körkép - Harminchét százalékkal megugrott az álláskeresők száma a Közép-dunántúli régióban az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat szerint február végén 53 613 munkanélkülit tartottak számon régiónkban.

Tremmer Tamás

A területen belül a legtöbb állásnélküli (20 446) Veszprém megye kilenc kirendeltségén regisztrált. 

A fenti adatoknak oka, hogy a szezonális ágazatokból, idényjelleggel (szokásosan) kikerülőknél lényegesen többen veszítették el állásukat, főleg az export-érzékeny feldolgozóipari ágazatokban történő keresletcsökkenés miatt, és jelentkeztek az ÁFSZ megyei kirendeltségein. 

A megyei telephelyű munkaadók létszámleépítései mellett a szomszédos megyék multinacionális cégeinél történt elbocsátások is hatottak a Veszprém megyei állapotokra.

A gazdaságban zajló negatív folyamatok hatására megyénkben szokatlanul magas az állástalanok száma. A legtöbb állásnélküli (4098) Pápa foglalkoztatási körzetében van. 

Ajka térségében 3532-en, a megyeszékhely vonzáskörzetében 3268-an, Várpalota körzetében 2700-an keresnek munkát.

 A tapolcai kirendeltségen tíz éve nem volt kétezer fellett a munkanélküliek száma, most 2117. 

Sümeg körzetében 1400-an vannak. 

A legalacsonyabb - bár mindenütt ezret meghaladó nagyságrendben - továbbra is Balatonfüred, Zirc és Balatonalmádi körzetében a nyilvántartottak száma. 

*

A februári zárónapon 1217 pályája elején lévő fiatal, és 19229 nem pályakezdő szerepelt a kilenc Veszprém megyei kirendeltség nyilvántartásában.

A nyilvántartott álláskeresők több mint 8-10-e fizikai foglalkozású, és számottevő részük szak-, és betanított munkásként veszítette el állását. Iskolai végzettségük alapján a legtöbben szakmunkás, illetve szakiskolai bizonyítvánnyal rendelkeznek (39,8 százalék), de magas a legfeljebb általános iskolát végzettek aránya is (35,4 százalék). 

A gimnáziumi érettségivel rendelkezők száma ötödével nőtt, míg a diplomások 1,4 százalékkal vannak többen, mint az előző év azonos időszakában.

Életkorukat tekintve a nyilvántartottak 17 százaléka fiatalabb 25 évesnél, minden második regisztrált álláskereső 26-45 éves korú, míg a nyilvántartottak közel harmada 45 év feletti (ötödük idősebb ötven évesnél is). 

A regisztrált álláskeresők körében növekedett a férfiak száma és aránya (11275, illetve 55,1 százalék).

(Illusztráció: archív)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!