Rövidre vágott életérzés

Veszprém - Hatodszor rugaszkodnak neki az ország független filmesei, hogy a Pannonfíling Mozgóképes Találkozón megmutathassák, hogyan is látják környezetüket, korosztályukat és a korszakot, amiben élünk, azaz, milyen is a pannonfíling.

Németh Csaba Miklós

A találkozó alapötlete még 2005-ben formálódott néhány veszprémi filmrajongó fejében, és azóta évről évre sikerrel ismétlik meg azt a bensőséges, laza és egyedi mikrofesztivál hangulatot, amely a Pannonfíling sajátja. Az első évben még az egykori Séd-mozi kamaratermében fagyoskodtak a nézők egy szem kályha és néhány zsíros kenyér mellett, idén pedig az Expresszó Klubmozi kényelmes babzsákfoteljeibe kucorodva nézhetnek több, mint harminc rövidfilmet. És nem csak nézhetnek, hiszen a találkozó másik erőssége, hogy a látottak kidumálásának esélyét is megadja, nem csak egymással, hanem a jelenlévő alkotókkal és a zsűrivel is. 

A találkozó témaválasztása - "minden, ami pannon" -, igen tág teret enged a filmeseknek, így idén is széles merítéssel dolgozhattak a programot összeállító szervezők. Választási kocsmamovie, pókerező nyuszik, egy barátság véres története, prostik a neonfényes éjszakában, egy Örkény-novella megfilmesítése, Kelempájsz Maduár tragikomikus szerelmi története, egy haditudósító utolsó üzenete, abszurd természetfilm, lélektani dráma, videóklip, filmetűd a globális felmelegedésről, romantikus minimálscifi, ironikus gengszterfilm - ez mind belefért a versenyprogramba. 

Az alkotók között egyre több visszatérő akad, mint a minden évben nagy visszhangot keltő székesfehérvári La Habana filmes műhely, az Orbán testvérek, a veszprémi Vattai Márton, vagy épp Kerecsendy Vilmos, aki a 2008-as Pannonfílingen közönségdíjat nyert, tavaly pedig az angliai rendezésű nemzetközi OSKA Bright Film Festival dokumentumfilm kategória fődíját hozhatta el.

A részletes program

 

A zsűri tagjai: Szajki Péter forgatókönyvíró és filmrendező (Intim fejlövés, Szinglik éjszakája), Áfrány Gábor veszprémi médiaművész, a Művészetek Háza képzőművészeti referense, és Merza Ábel operatőr, a tavalyi találkozó győztes filmjének, az I. M. Kulcsos Borharapónak az egyik alkotója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!