Segítő norvég kéz a leszerelt katonáknak

Veszprém - A haderőből kikerülő katonák munkaerő-piaci reintegrációját célozza az a kezdeményezés, amelynek keretében új képzést kaphatnak a leszerelők.

Szabó Péter Dániel

A norvég alapból nyert, 500 millió forintot megahaladó támogatással megvalósuló projekt célja egyrészt a Magyar Honvédségből kilépett katonák munkaerő-piaci visszailleszkedésének hatékony segítése, másrészt pedig munkahelymegtartó és visszafoglalkoztató képzésekkel a jelenleg is állományban lévők egzisztenciális és szociális biztonságának növelése. 

- Elsődleges célcsoportnak, akik az aktív életkorban vagy 40-50 évesen, nyugdíjasként kikerült katonák számítanak, illetve azok, aki ott szolgálnak ugyan, ám nem rendelkeznek megfelelő képzettséggel. Mindannyian tudjuk, hogy korábban megszerzett szakma akár nyolc-tíz év alatt elavulttá válhat, a katonai képzettség pedig túl speciális ahhoz, hogy piacképes legyen a civil társadalomban - összegezte a tegnapi sajtótájékoztatón a munkaerőpiaci reintegrációt célzó, 2010. december 31-ig tartó kezdeményezés lényegét Gyuris Mihály, a projektgazda Hovéd Közalapítvány kuratóriumi titkára.

Elhangzott, a tervek szerint a jövő év végéig mintegy négyezer emberrel lépnek majd kapcsolatba a tíz regionális és egy központi iroda munkatársai, az 500 milliós keret pedig mintegy 1500-2000 katona pályaorientációjára és szakmai továbbképzésére lesz elegendő.

Kirr Géza, a Jutasi úton található veszprémi regionális iroda vezetője elmondta, a jelentkezők tucatnyi képzés közül válaszhatnak, a program 200 ezer forintig állja teljes egészében a költségeket, ezen felül a különbözetet a jelentkező fizeti. Veszprémben eddig 160-an regisztráltatták magukat, s a tapasztalatok szerint az informatikai és a nyelvi képzésekre, valamint a speciális gépjárművezetői engedély megszerzésére mutatkozik a legnagyobb igény.

Érdekesség, hogy a nagyszabású program arcának az első űrhajóst, a 60 éves Farkas Bertalant nyerte meg a közalapítvány, aki 12 esztendeje a Magyar Honvédség repülőtisztjeként ment nyugdíjba, s ma is őszinte híve az élethosszig tartó tanulásnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!