Sötét jelen - Tizenöt éves mélyponton a közhangulat!

Tizenöt éves mélyponton van a közhangulat a Medián felmérése szerint, a közvélemény-kutató által megkérdezettek 91 százaléka vélte úgy, hogy az országban rossz irányba mennek a dolgok; a HVG csütörtöki számában közölte a március 6-10. között, 1200 ember személyes megkérdezésével készített felmérést.

Szausev Xénia

Mint írták, a Medián másfél évtizede teszi fel a közhangulatra vonatkozó kérdést az embereknek, de ilyen mértékű kiábrándultságot még soha nem mutattak az adatok. 

A HVG szerint a "rossz irányt" érzékelők arányában hosszú évekig az 1995-ös Bokros-csomag utáni 80 százalék volt a rekord, ez dőlt meg először a tavalyi kormányválság után, majd a pénzügyi válság begyűrűzését követően szinte hónapról hónapra tovább erősödött a kiábrándultság. 

A mostani felmérés azt mutatja, hogy legutóbbi 87-ről 91 százalékra emelkedett a pesszimisták aránya, és csupán a megkérdezettek 6 százaléka mondta azt, hogy jó irányba mennek a dolgok.

A HVG összefoglalója szerint a Medián felmérése azt is mutatja, hogy az MSZP támogatottsága tízéves mélypontra került. Az adatok szerint a teljes népesség 16, a választani tudó "biztos" szavazók 23 százaléka voksolna rájuk, ami a Medián mérései szerint az utóbbi tíz év legalacsonyabb adata.

Ezzel szemben a Fidesz 66 százalékon áll a biztos szavazók körében.
    
A romló közhangulatban a Fidesz-vezérkar kivételével az összes vezető politikus népszerűsége visszaesett, Gyurcsány Ferenc 18 százalékos támogatottsága alulmúlja az összes korábbi kormányfő legrosszabb népszerűségi indexét. 

Antall Józsefnek 25, Boross Péternek 39, Horn Gyulának 29, Orbán Viktornak 40, Medgyessy Péternek 37 százalékon volt a mélypontja - írta a HVG.

A hetilap összesítése szerint ezzel párhuzamosan 18 százalékra csökkent azoknak az aránya, akik hivatalban tartanák a Gyurcsány-kormányt, és növekedett azoké, akik előre hozott választásban és átmeneti szakértői kormány megalakításában látnák a legjobb megoldást a jelenlegi helyzetre.

(Fotó: Napló archív)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!