Sportdráma: A Győr elvesztette a BL-döntőt

Veszprém - A dán Viborg nyerte a női kézilabdázók Bajnokok Ligáját, miután a visszavágón 26-23-ra győzött a Győri Audi ETO KC ellen.

Szausev Xénia

Női BL, döntő, visszavágó:

Győri Audi ETO KC-Viborg 23-26 (10-14)

Gól: Kovacsics 6/3, Herr A. 4/4, Vérten 4, Spiridon 3, Mravikova 3, Tomori 2, Hornyák 1, illetve Mikkelsen 7, Lunde 4, Skov 4/1, Jurack 4/1, Lund 3, Althaus 1, Varzaru 1, Zsaj 1, Aaen 1

A BL-t a Viborg nyerte 50-49-es összesítéssel.
   
A Győr egy hete idegenben győzött, azonban az eddig öt kupafináléban is alulmaradó csapatot - a korábbi negatív példák miatt - ez nem kényelmesíthette el. A meccset Veszprémben rendezték, mert a győri csarnok alkalmatlan ilyen magas szintű esemény megtartására. A helyszínen 5500-an szurkoltak, ebből 100 százan voltak dánok. A világ egyik legjobbjának tartott Görbicz Anita sérülés miatt ezúttal sem léphetett pályára.
   
Ez volt a tizedik magyar BEK- vagy BL-döntő, és eddig a Vasas és a Dunaferr tudott nyerni. Előbbi 1982-ben, utóbbi kereken 10 éve.
   
1-5. perc: kimaradt távoli lövésekkel indult a meccs, majd Herr Anita ejtette fölé a hétméterest. Vérten találatára Althaus és Mikkelsen válaszolt (1-2).
   
6-10. perc: keményebb védekezésre váltott az ETO, Pálinger két lövést hatástalanított, és sikerült egyenlíteni, ám a lépéselőny a vendégeknél volt. Tomori büntetőből a felsőlécre dobott, a második győri hetes is kimaradt (2-3).
   
11-15. perc: a két kapus remekelt ebben a szakaszban! Hornyák lerántásért kétperces kiállítást kapott, azonban Pálinger büntetőt védett. Spiridon emberhátrányban egalizált, ám Skov pattintott lövése is utat talált a kapuba. Hornyák - amint visszatért - újabb kiállítást szedett össze. Skov büntetőből eredményes volt, így ledolgozta hátrányát a Viborg (4-6).
   
16-20. perc: Vérten létszámhátrányban csökkentette a különbséget, Althaus pedig a kiállítás sorsára jutott. Kovacsics a harmadik hazai büntetőt is elrontotta. Az ETO 9 perc alatt csak kétszer volt eredményes. Sok volt a technikai hiba mindkét oldalon. Jurack, a vendégek német óriása emberhátrányban a kapufa segítségével talált be, aztán jó védekezés után Mikelsen sem hibázott. Althaus megkapta második büntetését, de csapata jól átvészelte ezt az időszakot, sőt, Varzaru is pontosan célzott (5-9).
   
21-25. perc: Konkoly Csaba vezetőedző időt kért. Egy ziccer kimaradása után Vérten szélről volt eredményes. A pontatlan győri támadások után rendre indult a rivális, és Mikkelsen nem hibázott. Lundét két percre kiállították, ám reklamálásért Konkoly is sárga lapot kapott. Mravikova és Mikkelsen váltott két-két gólt, Tomori viszont újabb százszázalékos helyzetben rontott, nem úgy Jurack (8-13.)
   
26.-30. perc: Kovacsics a 4. győri büntetőt bevágta, majd a dánok időt kértek. A csereként beállt Zsaj (Zhai) is hatékonynak bizonyult, Pálingert pedig Herr Orsolya váltotta. Jurack lökésért kiült (10-14).
   
31-35. perc: Tomori hosszú idő után tudott eredményes lenni, míg Lunde a a bal felső sarokba bombázott. Kovacsics elhajlásból, Lund és Skov pedig a védők rossz helyezkedését követően dobott gólt. Pálinger visszaállt (12-17).
   
36-40. perc: Aaen növelte a különbséget, a Győr védekezése gyenge volt. Jurack torkon vágta Tomorit, ez két percet ért. Pálinger fontos ziccert fogott emberelőnyben, az indítás után Kovacsics talált be. Lunde és Lund megint tarthatatlan volt (14-20).
   
41-45. perc: már támadásban sem volt az ETO igazi, Haraldsen kapus vagy a blokk útját állta lövéseknek. Indításból Mikkelsen hetedik gólját szerezte, és már hét gól volt a különbség is. Lundét másodszor is kiállították. Kovacsics hetesből, később pedig ziccerből nem hibázott, és róla állították ki Skovot. Spiridon közelről jól célzott (17-21).
   
46-50. perc: beindult a Győr, főleg támadásban. Spiridon megint jól vált le a védőjéről. Hornyák újabb, immár harmadik büntetése piros lapot ért, így ülhetett ki a lelátóra. Vértennek emberhátrányban sem remegett meg a keze, Lunde pedig ismételten elcsendesítette a közönséget. Kovacsics révén megint kimaradt egy győri hétméteres, majd Konkoly kapott kétperces büntetést, Herr Anita ült ki helyette (19-23).
   
51-55. perc: Lunde tört át negyedszer a falon, a padról visszatérő Herr A. pedig gólra váltotta a hétméterest. Jó zárás után Jurack került kihagyhatatlan ziccerbe. Althaus Hornyákhoz hasonlóan harmadik büntetését is összeszedte, ő is ülhetett ki. Herr A. ismételten könyörtelen ítélet végrehajtó volt, ám Mravikova ziccert rontott (21-25).
   
56-60. perc: a dánok húzták az időt, lassan támadtak. Herr A. harmadszor is vonalra állt, és jól ejtett. Lunde lövést hibázott, fel lehetett jönni két gólra. Újabb hazai hetes következett, Herr A. nem rontott. 23-25-nél, vagyis összesített győri sikernél időt kértek a skandinávok. Lund jó bejátszás után talált be. Az utolsó percben Herr A. sokadik heteséhez állt oda, ám a felső lécre ejtett. Egész pályás letámadással labdaszerzést követően időn túli szabaddobás következett, amit Tomori a kezekbe lőtt. Eldőlt, hogy a Viborg a BL-győztes (23-26).
   
Amíg az első meccsen Görbicz nélkül mindenki fantasztikusan küzdött, addig a visszavágón semmi sem sikerült. A dánok is sokkal jobban összpontosítottak, és idegenben tudták megszerezni a legrangosabb serleget.
   
A győriek hatszor játszhattak valamelyik európai kupa fináléjában, de még egyszer sem tudtak diadalmaskodni. A mostani finálé előtt 1999-ben, 2002-ben, 2004-ben és 2005-ben az EHF Kupában, 2006-ben pedig a KEK-ben kellett beérniük a második hellyel, ráadásul az tíz, valamint az öt évvel ezelőtti döntőt is Viborggal szemben bukták el.

Telt ház, remek hangulat

Remek hangulat és telt ház, 5500 néző várja a Győr-Viborg női kézilabda Bajnokok Ligája döntő visszavágót a Veszprém Arénában.

A nézőket egy órával a kezdés előtt engedték be, azonban a jó idő miatt sokan kinn hangoltak a fontos összecsapásra. Nagyjából fél órával a kezdés előtt telt meg a csarnok.
   
Az első, múlt szombati találkozót 26-24-re nyerte a sérült Görbicz Anita nélkül felálló magyar bajnok, a kiváló irányító ezúttal is hiányozni fog, ám a helyszínen szurkol társainak.
   
A BL-t, illetve a elődjét, a BEK-et magyar női csapat kétszer, 1982-ben a Vasas, és kereken tíz éve a Dunaferr nyerte meg. (mti)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!