Szabadnak születtek

Veszprém - A megyei önkormányzat pénteki ünnepségén megemlékeztek az októberi forradalomról, majd elismeréseket adtak át.

Mátételki András

Polgárdy Imre, a megyei közgyűlés alelnöke beszédében kiemelte: 1956 öröksége nélkül ma Európa sem lenne az a szellemi, gazdasági és politikai közösség, amelyben hazánknak ismét helye van, és remélhetően meghatározó helye lesz. A forradalom bukása után az 56-os meghurcoltakkal és üldözöttekkel magyarok ezrei kerültek börtönbe vagy bitófa alá.

Ők sem hősnek születtek, csak reménytelenül szabadnak, akikre a hősi napok multával lesből csapott le a szabadságtól rettegő hatalom. Ez a nap azóta is a szabadság szeretetére, az elnyomás elleni hősi küzdelemre emlékeztet. Még ma is vannak közöttünk olyanok, akik ezrek sírja fölött is képtelenek a bocsánatkérésre, aljas helytállásukért szégyenteljes módon kiváltságot élveznek. 1956 kristálytiszta bizonyítéka annak, hogy csak az lehet szabad, akiben él a becsület.



Ezt követően a Petőfi Színház két művésze adott műsort a megyei önkormányzat pénteki ünnepségén. Az Egészségügyért-díjat vette át dr. Bacsinszky Sarolta, dr. Ketzán Eleonóra, Bóna Balázs, dr. Nagy Zoltán, dr. Szlávi József. A Közművelődésért-díjat adományoztak Koncz Józsefnének, Cserép Lászlónak és a Pegazus Színház társulatának.

A Közoktatásért-díjat vehette át Bódai Kálmánné, Lájerné Tóth Éva, Szalay Tibor, Tárkányi Tibor, Tegyi Tibor. A Sportért-díj birtokosa lett Horváth György, Németh Tibor Pál, id. Vincze Ferenc. A Gyermekvédelemért-díjat kapta Joós Imréné, Magyar Józsefné, Véghné Vadas Mercedes. A Szociális Munkáért-díjat vette át Décseyné Raposa Mária, Hauber Lívia, Pilterné Keller Katalin.

A Közigazgatásért-díj tulajdonosa lett Molnár István Tiborné, Schönherrné Pokó Ildikó, Polgár Jenő. A Turizmusért-díjat ketten vették át, Gárdosné Reitner Anikó és Mezőssy Zoltán.

Lasztovicza Jenő, a megyei közgyűlés elnöke adta át a Pro Comitatu-díjat dr. Gálffy Istvánnak, akit az osztrák államfő 2005 májusában nevezett ki tiszteletbeli konzulnak Veszprémben. A 75 éves férfi az ausztriai székhelyű Szent István Egylet alelnökeként bizonyította országunk iránti elkötelezettségét, s támogatta hazánk külföldön élő fiait. Ennek elismeréséül a magyar kormány a Kisebbségekért-díj külhoni magyarok tagozta kitüntetésben részesítette 2009-ben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!