Szakmai műhelyek

Budapest - Nehéz eligazodni a különböző keleti harcművészeti stílusok között. A számtalan ágazat szinte lehetetlenné teszi, hogy a hozzá nem értő pontosan ismerje a különbségeket.

Novothny Ottó

Mindenesetre az biztos, hogy a karate gyűjtő név: az összes japán eredetű harcművészet ebbe a kategóriába tartozik.
- Öt nagy irányzatot különböztetünk meg - kezdte a részleteket Mészáros János a Magyar Karate Szakszövetség elnöke. - A shotokan, a goju-ryu, a shitor-yu, a wado-ryu és a kyokushinkai. Ezekből az irányzatokból persze számtalan kisebb fejlődött ki, de a mi szervezetünknek sikerült ezeket egybe tartani.

- Ha a gyerek jelentkezik valamelyik karate tanfolyamra, akkor mit fog kapni?

- Szakszerű oktatást, ez biztos. Emellett valamelyik szakág képzését. Úgy kell ezt elképzelni, mint a hagyományos sportágaknál a különböző műhelyek működését. Ugyanazt a vívást tanítják, mégis a szakemberek felismerik a sajátosságokat. Nálunk is van, ahol az egyenes vonalú mozgások dominálnak, máshol a körkörös mozdulatok, vagyis elsősorban a technikai kivitelezésben mutatkoznak a meg a különbségek. Ami tény: nagyjából két év gyakorlás után a stílusjegyek háttérbe szorulnak, marad a minél sikeresebb versenyzés.

- Amely szintén több fajta stílusban történik.

- A shotokan az egyik véglet: a tradícionális egy pontig tartó érintés nélküli küzdelem. A kyokushinkai a másik: itt ki kell ütni, meg kell rendíteni az ellenfelet. Végül van a világszervezet versenyrendszere, ahol teljesen mindegy milyen a stílus, az eredményesség számít. Ez egy élvezhető, jól látható vetélkedés, ahol az utolsó pillanatban is fordíthat a vesztésre álló.

- Gondolom ez a "műfaj" az oimpia jegyében született.

- Tény, hogy hosszú évek óta töretlen célunk az ötkarikás játékok programjába bekerülni. Mi készen állunk, a nagy kérdés, hogy az olimpiai bizottság mikor lesz fogadóképes.

 

- Állandó kérdés: a japán mentalitás mennyire ragad a karatézókra?

- Mikorra a versenyző versenyző lesz, ez megtörténik. A karate edzés viselkedési rendszer, amelynek nevelő hatása van. Többek között megtanít az idősek, az ellenfél, a sportág tiszteletére. Olyan ez, mintha Magyarországon a lovagi kultúrát, azok értékeit támasztanánk fel.

- Végső korhatár biztos nincs és alsó?

- Van, ahol már óvódás korban megkezdik a játékos tanulást. Szerintem a nyolc- kilenc évesen elindított karatézás az optimális. Ugyanakkor most is van 78 esztendős tanítványom. Azt is tudni kell, hogy mi vagyunk a legtöbben: ötezer versenyzőt jegyzünk, de az alacsonyabb szintű rendezvényeken összesen tizennégyezren is elindulnak. A tanfolyamok résztvevőivel együtt pedig becslések szerint hetvenezren is karatéznak Magyarországon.



A Magyar Karate Szakszövetségnek 1998 óta elnöke Mészáros János. A sportember 1978-ban kezdett karatézni, ma már hat danos mester. Valamennyi versenyrendszerben sikeres volt, tizenhárom évig a magyar válogatottban is szerepelt. Napjaink legsikeresebb hazai jaratésa S. Kovács Ádám, aki 2009-ben a világjátékokon aranyérmet érdemelt volna.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!