Szembenállás nélkül - Cigányok esélye az együttműködésre

Megyei körkép - Az elmúlt hónapokban jelentősen átrendeződött a Veszprém megyei cigány kisebbség közéletben aktív csoportja, a január eleji területi választások a kormánypárti szervezet megerősödését hozták.

Győrffy Árpád

Az októberi eleji kisebbségi választáson még a pápai székhelyű országos szervezet, a Magyarországi  Cigányok Független Érdekvédelmi Szövetsége (MACIFÉSZ) szerepelt meghatározó súllyal, 97 képviselői helyet szerezve. Ugyanakkor a Fidesszel szövetséges Lungo Drom 61 képviselővel jutott a helyi testületekben.
 A január elején tartott országos és területi - azaz esetünkben megyei - kisebbségi önkormányzati választásokon szinte pontosan megfordultak az arányok. Az elektorként szavazatokat leadó helyi kisebbségi képviselők közül 97-en a Lungo Drom listájára szavaztak, négy képviselőt juttatva a testületbe, a MACIFÉSZ 65 szavazatot kapott, ami három helyre volt elegendő.  A két szervezet viszonya a korábbi ciklusban nem volt igazán felhőtlen. 

Az indulásnál most úgy tűnt, hogy jó irányba változhatnak a viszonyok. A megyei testület alakuló ülésén a korábbi önkormányzat MACIFÉSZ-es elnöke, ifj. Kozák János ajánlotta elnöknek Babai Jánost, a Lungo Drom listavezetőjét. A testületből most kimaradt idősebb Kozák János, a MACIFÉSZ országos elnöke is úgy vélte, hogy nincs más lehetőség előttük, csak az együttműködés. Nem rejtette véka alá azt sem, hogy csalódott, mert sokan cserbenhagyták azt a szervezetet, ami korábban támogatta őket.

Az együttműködés persze nem létezik másik fél nélkül. Az egyhangúlag megválasztott új elnök, Babai János azt mondja, rajta biztosan nem fog múlni.
Babai János szerint a megyei kisebbségi önkormányzat legfontosabb tennivalói a foglalkoztatás javításában vannak. Elismerően szólt a MACIFÉSZ korábbi foglalkoztatási programjáról, de azt mondja, annál tovább kell menni.
 
- Sokan az oktatást helyezik első helyre, de én azt mondom, a foglalkoztatás, a kenyér még ennél is fontosabb, mert csak az tudja taníttatni a gyerekét, aki előtte meg is etette. Korgó gyomorral nem lehet iskolába menni. Persze, a munkalehetőségek megteremtésével párhuzamosan szükség van szakmai képzésre, mert sajnos rendkívül alacsony a cigányok képzettségi szintje.


Babai János szerint a megyei kisebbségi önkormányzatnak közvetlenül be kell kapcsolódni a képzési programok kidolgozásába, akár elindításába is.
- Ebbe a munkába be szeretnénk vonni a helyi kisebbségi önkormányzatokat, hisz csak akkor számíthatunk igazi eredményre, ha ez széles körre kiterjed. A helyi önkormányzatok munkájának segítésére, koordinálására, a kapcsolatok működtetéséhez kistérségi irodát szeretnének felállítani Ajkán, Pápán és Veszprémben. Diplomás és érettségizett cigányokból létre akarunk hozni egy három-öt tagú szakmai kabinetet, ami gyakorlatilag a megyei önkormányzat tanácsadó testülete lenne. Pályázatok felkutatásával, írásával és más információk nyújtásával segítené a mi munkánkat, de másokat is.

Babai János a másik fontos feladatuknak az egyeztetést, közvetítést tartja.
- A helyi problémák rendezése a helyi kisebbségi önkormányzatok dolga. A helyi kisebbségi önkormányzatok megnyújtott karként segíthetnék a települési önkormányzatokat. Mi azon leszünk, hogy a cigányok oldaláról ehhez meglegyenek a feltételek, reméljük, megfelelő fogadókészséggel találkozunk. Megyei szinten vagy akár regionális ügyekben, például a munkaügyi hivataloknál már nekünk kell eljárni a közös ügyekben. Ebben talán még külön is hasznos lesz nekem, hogy a régióból egyedüli Lungo Drom-tagként bekerültem az Országos Cigány Önkormányzatba, ahol Farkas Flórián az ügyrendi bizottság vezetését bízta rám. Mivel a régió másik két megyéjéből egy-egy olyan tag került a testületbe, aki másik cigány szervezethez tartozik, saját érdekünkben itt is rá leszünk kényszerülve az együttműködésre.


Babai János nem vitatja, hogy a nagy elszántság önmagában még kevés, pénz nélkül nehéz lesz eredményre jutni. A kormány, illetve a legfelső szinten a szervezetüket képviselő Farkas Flórián eddig még úgy nyilatkozott, hogy számíthatnak a segítségre. A Veszprém Megyei Önkormányzat költségvetési koncepciójának ezzel ellentétes üzenetét még nem tartja végleges álláspontnak. A közeljövőben tárgyalok Lasztovicza Jenő elnök úrral. Én abban bízom, hogy találnak megfelelő forrást a támogatásunkra.

Ha mégsem lesz pénz, akkor sem keseredik el.
- Bízom benne, hogy olyan nemes célokért, mint a cigányság szociális és kulturális helyzetének a javítása, akkor is sokan hajlandóak lesznek dolgozni, ha ezért esetleg nem számíthatnak közvetlenül díjazásra.



A munkát helyben kell kezdeni

A kisebbségi önkormányzatok legfontosabb feladata, hogy segítsék a megfelelő együttműködés kialakítását, fenntartását a nem a kisebbséghez tartozókkal, vallja Orsós János kőműves vállalkozó, a kapolcsi cigány önkormányzat vezetője. Erre jó lehetőséget adnak a kulturális és más közösségi rendezvények, amiket mindig úgy szerveznek, hogy cigányokat, nem cigányokat egyaránt találunk a lebonyolítók és a vendégek között is. Persze, nem csak az ünnepi alkalmakkor lehet összehozni az embereket. Most például egy nehéz helyzetbe került család házának tetejét javították közösen.  Segített a települési és a kisebbségi önkormányzat, de ami még fontosabb, sok  önkéntes munkával.
 
Orsós János szerint a kiindulásnak a saját munkának kell lenni, de kell a  támogatás is, mert enélkül  sokszor nem tudnának elindulni.

 


Szerintem

Ha a tavaly őszi helyi cigány kisebbségi választás eredményét összevetjük a három hónappal későbbi megyei választással, kiderül, hogy a MACIFÉSZ-támogatással helyi mandátumot szerzett elektorok közel negyede átállt a kormánnyal szövetséges Lungo Drom táborába. Nem tettek mást, mint az ország lakóinak nagyobb része is: a többség az erősebb felé húz. Az elmúlt negyed év különösen erre ösztönözte azokat, akik valamilyen felsőbb segítségben reménykednek, mert úgy tűnik,  a következő időszakban vagy nagyon szeretnek  valakit, vagy egyáltalán nem. Valószínűleg nemcsak az elektorok, a cigányok többsége is szeretne az első csoportba tartozni, ahogy más, gyámolításra váró emberek is. De amilyen gyorsan döntenek az egyik csoport mellett, olyan gyorsan faképnél is hagyhatják őket, ha rájönnek, csak ígérgettek nekik.

Győrffy Árpád
[email protected]



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!