Szépek, de balesetveszélyesek

Pápa - Léteznek egyrészt azok a természetvédők, akik ragaszkodnak minden egyes fához, és vannak olyanok, akik ennek a gyakorlati oldalára is tekintettel vannak. Ez a kibékíthetetlen ellentét vetődik fel például akkor, amikor a közutakat szegélyező fák sorsáról esik szó.

Nagy Imre

Több pápai és környékbeli olvasónk hívta fel arra a figyelmünket, hogy a városból bármilyen irányba indulva, az utak menték szinte a tarvágáshoz hasonlító fakivágással találkoztak az elmúlt időszakban.

- Mi történik a fákkal, ültetnek-e helyettük a közeljövőben, vagy oda a szép, árnyas útszakasz? - teszik fel a kérdést az aggódók. Az ügyben illetékes megkérdezése előtt azonban el kell oszlatni néhány tévhitet. A fa nem hófogó, erre a célra külön alkalmatosságot használnak a szakemberek. A felgyorsult világ, a közlekedési szabályok - különösen a megengedett sebességgel kapcsolatos - folyamatos megszegése pedig számos olyan balesetet eredményez, aminek súlyát az árok túloldalán álló fák csak fokozzák. Ez sajnos számadatokkal is alátámasztható.

- Tervszerű fakivágások folynak az utak mentén - mondta el kérdésemre Fekete János, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Veszprém megyei igazgatója. - Főként az elöregedett, veszélyes fákat vágatjuk ki, hogy megelőzzük a baleseteket. Azokat is ki kell vágni, amik közel esnek az úthoz, illetve veszélyes ívű kanyarban akadályozzák a belátást. Sok balestet okoznak a viharban kidőlt, fák, a szél által letört ágak. Ezeket igyekszünk megelőzni - fogalmazott a megyei igazgató, aki megnyugtatásul azt is közölte, hogy az utak azért nem maradnak fasorok nélkül, az ésszerű telepítésre már kiírták a közbeszerzési eljárást. Ennek eredményeként már tavasszal, majd ősszel facsemetéket ültetnek a megye közútjai mentén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!