Szimbóluma a hullámvonal - Szücs Borka fiatal képzőművész orvosi épületet is dekorált már

Veszprém - Negyedik önálló tárlata nyílt meg a fiatal festőművésznek, Szücs Borkának a közelmúltban a Csermák Antal Zeneiskolában.

Deák Dóra

Szücs Borkának 2005-ben jelent meg először naptára, ami elindította ezen a pályán. Az első kiállítására 2006-ban került sor volt iskolájában, a Cholnoky Jenő Általános Iskolában. Borkával az otthonában találkozom, ahol három és fél hónapos kisfia, Ábel épp aludni készül, két éves kislánya, Ilka pedig indul a nagymamájához.

A jelenleg főállású anyukától megtudom, hogy már kisgyermekként érdekelte a képzőművészet, a szobájában volt a falon egy hely, ahova rajzolhatott, és már ekkor szívesen alkotott. Később rajztagozatos gimnáziumba járt, ahol különféle technikát kipróbált és megtanult, felsőfokú tanulmányait azonban mégsem ezen a pályán folytatta, hanem idegenforgalomi technikusként tanult tovább.

- Az iskolában általában unatkoztam az órákon, és a füzeteim szélét, a margót mindig tele rajzoltam. Ezeket a képeket elraktam és később részben innen jöttek az ötletek - mondja mosolyogva, majd hozzáteszi, hogy sokáig hajózott magánszemélyek jachtján. A tenger közelében töltött évek, a természet, a napfény, a víz közelsége, az óceán átszelése vitorlással, olyan hatással volt rá, hogy a hullámvonalak szinte minden képén megjelennek. 

- Pár év kihagyás után hiányzott, hogy kézzel alkossak valamit, ezért ha volt egy kis időm, festettem. Reggel amikor felébredtem a hajón, olyan látvány fogadott, amire minden ember szívesen ébredne. Élénk színek, napfelkelte és a végtelen kék tenger - sorolja lelkesen a fiatal festő, aki képeihez mindig vidám színeket használ.

Szabadidejében szívesen varr vagy fűz gyöngyöt, az ő szavaival élve szeret bütykörészni, mert jó érzéssel tölti el, ha a lakásban olyan dolgok veszik körül, amiket ő készített.

- A virág alakú játszóplédet is én varrtam a gyerekeknek - mutat a földre.

Borka nagyon büszke, hogy két évig önkéntes volt a Bátor táborban, ahol krónikus beteg gyerekeket táboroztatnak. Ennek az ismeretségnek a révén 2008-ban újból részt vett a táborban, és férjével, valamint húgával kifestették az egész orvosi épületet, amelynek terveit ő készítette el. A falfestést tovább szeretné folytatni, mert hihetetlenül élvezte a munkafolyamatot, a tervezéstől a kivitelezésig.

- El tudom képzelni, hogy óvodákat, gyermekrendelőket, kórházakat dekoráljak, mert az épületek színes falai elvonják a gyermekek figyelmét arról, hogy orvosi közegben vannak - mondja elképzeléseit. 

- Örülök, ha látom, hogy olyan emberhez kerül a képem, akinek igazán tetszik - teszi hozzá végül Borka, akitől még megtudom, hogy jelenleg nincs külön dolgozószobája, de hamarosan Nagyvázsonyba költöznek, ahol reményei szerint lesz külön helye, ahova elvonulhat alkotni.

Kedves emlék Szücs Borka számára második kiállítása, ahol érdekes megnyitóban volt része a közönségnek. 
- A szüleim egyik barátja nyitotta meg a tárlatot és az ő ötlete volt a kavicsos megnyitó. Ez azt jelentette, hogy minden vendég kapott egy kavicsot és egyetlen egy kő darabka kivételével mindegyikre festettem előtte valamit. Akihez az üres kavics jutott, az a megnyitó végén kapott egy képet. Nagyon jó érzés volt látni a hölgyön, mennyire meghatódott és örül a festményemnek - meséli Borka. 

Nézze meg Szűcs Borka alkotásait!

Fotó: Andrónyi András

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!