Szorosabb egyeztetés lesz a volt és a mostani EU-elnökség között

<b>Brüsszel</b> - Az eddiginél gyakrabban, hetente legalább kétszer fog egymással találkozni és egyeztetni az EU volt és jelenlegi soros elnökségét adó két állam - Franciaország és Csehország - külügyminisztere.

MTI

Mint Bernard Kouchner és Karel Schwarzenberg közös hétfői sajtótájékoztatóján a francia diplomácia irányítója elmondta, ennek az lesz a célja, hogy elkerüljék a köztük esetleg felmerülő félreértéseket.

Franciaország tavaly a második félévben látta el az elnökségi teendőket. 

Nem kis részben Nicolas Sarkozy köztársasági elnök rendkívül erőteljes személyes nemzetközi fellépésének köszönhetően az EU a francia elnökség alatt sikeresen tető alá hozta az orosz-grúz tűzszünetet és az éghajlatvédelmi - károsanyagkibocsátás-csökkentési - uniós megállapodást, valamint számos fontos lépést tett a nemzetközi pénzügyi válság pusztító hatásainak kivédése, majd a gazdasági recesszió leküzdése érdekében. 

A francia elnökség végének közeledtével több helyről lehetett hallani aggodalmaskodó hangokat, hogy a csehek fenn tudják-e majd tartani a lendületet, képesek lesznek-e a maguk sokkal szerényebb nemzetközi súlyával közös cselekvésre rávenni az uniót.

A január elején hivatalba lépett cseh elnökség rögtön súlyos helyzettel - az orosz-ukrán vitában gyökerező gázválsággal - találta magát szemben, és e helyzet kezelését illetően kezdetben tapasztalható is volt némi cseh bizonytalankodás. 

A gazdasági válság ellen az egyes tagországokban kidolgozott ösztönző csomagok ugyanakkor más dimenzióba helyezték a francia-cseh súrlódásokat. 

Prága nyíltan bírálta, protekcionistának bélyegezte a francia autóipar megmentésére kidolgozott csomagot, majd - bebizonyítva, hogy rendkívüli EU-csúcsok összehívásának képességében ő sem marad le Párizs mögött - a protekcionizmus elleni küzdelem jegyében rendkívüli uniós csúcstalálkozót hirdetett március 1-jére, majd még egyet májusra.

Időközben számos uniós országban felerősödtek azok a hangok, amelyek óvtak a protekcionizmus csábításától, így hát a csehek nem maradtak elszigeteltségben. Párizs eközben fenntartja azon álláspontját, hogy a francia ösztönző csomag nem ellentétes az uniós elvekkel. 

A francia-cseh külügyminiszteri találkozók most bejelentett gyakoribbá tétele a kedélyek lecsillapítását célozza meg, egy olyan egyeztetéssorozat kellős közepén, amely hosszú időre irányt szabhat az unió válság elleni fellépésének. 

A recesszió leküzdése, a válságból való közös kilábalás szerepel az EU-külügyminiszterek hétfői ülésén is. 

Ezután vasárnap tartanak Brüsszelben rendkívüli EU-csúcsot, közvetlenül azelőtt a keleti új tagországok "minicsúcsát", majd március 19-20-án a "rendes" gazdasági csúcsot - hogy aztán április 2-án Londonban már a világ húsz kulcsfontosságú gazdaságát adó országnak, az úgynevezett G20-nak a csúcsértekezlete következzék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!