Szűnjön meg a kereskedelmi célú halászat a Balatonon!

- A Balatoni Halászati Zrt. átalakítása vissza nem térő alkalom, hogy megvalósuljon a balatoni horgászok túlnyomó többségének régi vágya és követelése: egyszer és mindenkorra szűnjön meg a tavon a kereskedelmi célú halászat!

Tremmer Tamás

A Balatonedericsi Horgász Egyesület felhívással fordult minden balatoni társegyesülethez, az egyesületeket tömörítő szövetségekhez, a Mohoszhoz, minden balatoni horgászhoz: A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. határozata alapján a Balatoni Halászati Zrt-ből kivált a százszázalékos állami tulajdonban lévő kerülő Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. amely átveszi és viszi tovább a halászati jogot. A határozatból az látszik körvonalazódni, hogy a Halászati Zrt. tulajdonképpen felszámolja önmagát, míg az új társaság továbbra is folytatja a halászatot. A halászati tevékenység azonban aligha képzelhető el ilyetén formában, a non-profit termelő tevékenység fából vaskarika.

Az edericsi horgászok szerint egyetérthetünk azzal, hogy a Balaton gazdá(lkodó)ja nonprofit formában működő társaság legyen. Ebben a formában gazdálkodjon a horgászengedélyek értékesítéséből befolyó sokmilliós bevételből. Fordítsa azt mindenekelőtt három kiemelt célra: szakszerű haltelepítésre és halgazdálkodásra; ellenőrzésre és az orvhalászat felszámolására; a horgászturizmus fejlesztésére. Ez a három cél kölcsönösen kiegészíti és erősíti egymást.

A Balatoni Halászati Zrt. veszteségesen működött, adósságokat halmozott fel. Úgy látszik, hogy a balatoni halászat önmagában is veszteséges tevékenység. Akadályozzuk meg, hogy a további veszteségeket az adófizetők pénzéből pótolják. Ez a veszteség azonban akkor válik igazán naggyá, ha a halgazdálkodást a maga komplexitásában nézzük. Ha beleszámítjuk, hogy a telepített halak egy részét is lehalásszák, ha beleszámítjuk, hogy kevesebb pénz marad az ellenőrzésre, és a rabsicok zavartalanul garázdálkodhatnak, ha beleszámítjuk, hogy a Balaton csak akkor vonzza a horgászokat, ha sikerélményeik is vannak.

Az edericsi pecások a felhívásukat eljuttatták minden balatoni horgászegyesülethez és szövetséghez, a MOHOSZ-hoz, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-hez, a Balatoni Fejlesztési Tanácshoz, a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanácshoz és a nyilvánossághoz. Kérik, csatlakozzon felhívásukhoz mindenki, aki egyetért az abban megfogalmazottakkal. Úgy érzik, a Balatoni Halászati Zrt. átalakítása vissza nem térő alkalom, hogy megvalósuljon a balatoni horgászok túlnyomó többségének régi vágya és követelése: egyszer és mindenkorra szűnjön meg a tavon a kereskedelmi célú halászat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!