Szunnyadó erőmű - Elképesztő fotósorozat

<b>Várpalota, Pécs</b> - Két év, amely megrengette Inotát; két év, mely idő alatt az erőmű kinőtt a földből; két év képekben az első kapavágástól az avatásig. A Napló rendkívüli kortörténeti fényképekhez jutott.

Tremmer Tamás

Már egy évtizede szunnyad az inotai erőmű. Az ilyen esetekben különösen izgalmas és érdekes felidézni a múltat, főleg ha ilyen domumentumképek kerülnek elő. A Pécsett élő Nyéki László kortörténeti fotósorozattal kereste meg szerkesztőségünket. 


(Fotó: archív)

A nagyméretű, az egykori szocialista időket idéző osztálynapló szerű borítóal védett albumról sejtettük, hogy hogy kincseket rejt. Hát még mikor fellapoztuk! Az inotai erőmű építésének fényképes dokumentai kerültek elő. Látni, ahogy a semmiből egyesével kinőnek a hűtőtornyok, miként lesz a vázból hatalmas gépterem.

Idősebb Nyéki Lászlót 1952. március 1-jétől nevezték ki az inotai erőmű építési igazgatójává. Az akkor négyéves fia ott sertepertélt az apja mellett. Mint kocsinak a pótkerék, ott voltam mindenhol, emlékszik vissza nevetve Nyéki László. Első időben a beruházás mellett felállított egyik barakkban laktak, majd később Várpalotára költöztek. 

A városból rollerral járt ki az édesapjához az építkezésre. Az igazgató fiaként bejáratos volt mindenhova, a felnőttek hozzászoktak a gyerek jelenlétéhez.

Magáról az építkezésről, annak folyamatáról nem sokat tudhatott, kicsi volt még ahhoz, hogy mindezt megértse. Ugyanakkor a rendszer titkosította a beruházás, az objektum minden mozzanatát, így ma különösen felértékelődnek ezek a fényképek! A képeket hivatalból készítették, de azt nem hozhattákl nyilvánosságra, csak néha otthon forgatták.

A jó világ 1954. július 15-ig tartott. Édesapját ekkor akarták kinevezni a debreceni csapágygyár építési igazgatójává, ezt azonban nem vállalta. Visszamentek Pécsre, ahonnan jöttek. Hazahúzta a szíve, hiszen tősgyökereses pécsi családról van szó.

1983-ban a Balatonnál nyaralt a család. Mi sem volt természetesebb, hogy felkerekedtek, s megnézték a nagyberuházást. Nosztalgiáztak. Az építő boldogan figyelte, hogy jó munkát végeztek. Az erőmű stabilan állt, működött. 

A környezet is szebb lett, a barakképületek egy részét lebontották, megnőttek a fák. Sikerült bemenniük a gyárba is. Azt az örömöt! Édesapjának ez volt az utolsó útja Inotára, a következő évben elhunyt.

Nyéki László a közelmúltban ismét a Balatonnál töltött pár napot. Várpalotára is elment, de ott már csak szunnyadó erőművet talált. Talán ezért is szánta rá magát, hogy közkinccsé teszi kortörténeti fényképalbumát a Napló segítségével. 

További képek hamarosan a naplo-online.hu-n!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!