Tanácsok a sonkához - Ideje felkutatni a legjobb ünnepi recepteket

Az igazi, jó minőségű sonkán látszik, hogy a sertés combjából készült, és nem silány darabokból, adalékanyagokkal összepréselt húsról van szó.

Varga Ibolya

A füstölt sonkát nem kell hűtőben tartani a felhasználásig, tárolására elég egy hűvös helyiség vagy spájz.

Alaposan és lassan kell főzni, ez azt jelenti, hogy ahány kilogrammos az egész sonkánk, annyi óráig kell főzni lassú tűzön. Azért van erre szükség, hogy így minden benne levő baktérium vagy káros anyag elpusztuljon. Amennyiben a sonkát daraboljuk, csökken a főzési idő.

Húsvét közeledtén már mindenki elgondolkodik azon, mivel tartsa jól a családját és a vendégeit.

Halász János többszörös mesterdiplomás, Tapolcán élő gasztronómustól kértünk tanácsokat, hogy ő hogyan készíti el a sonkát. Ráadásként két igazi húsvéti sonkás recepttel kedveskedik a Napló olvasóinak.

- Az igazi házi sonkát langyos vízben mossuk meg, majd áztassuk be hideg vízbe fél napra, végül egy nagy edényben annyi hideg vízben tesszük fel főzni, hogy a víz teljesen ellepje. De ha a főzőlébe teszünk egy négybe vágott, szétszedett vöröshagymát, pár szem egész borsot és 45 gerezd összetört fokhagymát, rá kell ébrednünk, hogy fantasztikusat alkottunk.

Lassan lefedve főzzük 2,53 óra hosszat gyöngyöző forrással! Akkor jó, ha a vastag részén megszúrjuk, és a tű vagy a kés simán kijön a húsból. Ekkor kezdődik a türelemjáték, mert hagyni kell, hogy a sonka a főzőlében hűljön ki.

Leöntjük a levét, majd felhasználásig a sonkát hideg helyre tesszük. A sonka főzőlevét ne dobjuk ki, tegyük félre mélyhűtőbe, majd felhasználhatjuk levesek és főzelékek ízesítéséhez, de főzhetünk benne kemény tojást is, melynek különleges íze lesz.

A tradicionális húsvéti főtt, füstölt sonkát kemény tojással, tormával és friss, idei újhagymával, retekekkel tálaljuk. Sok helyen az ünnepi sonkához nem kenyeret, hanem kalácsot tálalnak fel.

Húsvéti sonkás reggeli

Hozzávalók személyenként: 1 db zsemle, 1 szelet főtt sonka (kb. 100 g), 2 db tojás, csipetnyi vaj, 5050 ml főzőtejszín és tej, 40 g reszelt sajt, kevés mustár, és ha szükséges, akkor só, kevés snidling vagy zöldségzöldje.

Elkészítés: Egy hőálló edényt (jénai) vajazzunk ki. Vágjuk le a zsemle alját és tetejét (tegyük félre, majd morzsának jó lesz), és két egyforma szeletbe vágva tegyük a tálba. Keverjük össze a tejszínt, tejet, tojást, mustárt, pici sóval, és egy keveset öntsünk a zsemleszeletekre.

A sonkáról levágjuk a zsíros részeket (ha zsírtalan a sonkánk, akkor pótoljuk szalonnával) és kipirítjuk, majd elosztjuk a zsemlékre. A sonkát csíkokra vágva szintén rátesszük a zsemlékre, majd a reszelt sajtot is.

Apróra vágjuk a snidlinget, amit hozzákeverünk a tejszínes tojáshoz és leöntjük vele az elkészített alapot. Forró sütőben pirosra sütve tálaljuk.

Cipóban sült sonka

Hozzávalók: 1 kg főtt sonka, 45 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 2 dl tej, 1,5 dkg vaj, 1 tojás, kevés só, csipetnyi cukor, szezámmag, sajt, mustár.

Elkészítés: A jól megmosott, kiáztatott füstölt sonkát takarékláng fölött puhára főzzük, és hagyjuk kihűlni. Közben 45 dkg lisztből, 2 dkg élesztőből 2 dl tejjel, 1,5 dkg vajjal, csipetnyi cukorral kelt tésztát készítünk. Ha kellőképpen összegyúrtuk, meleg helyen állni hagyjuk.

Ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, közepén felhalmozzuk a főtt sonkát, megkenjük mustárral, rászórunk sajtot, majd szorosan begöngyöljük a tésztába. Tetejét tojással megkenjük, megszórjuk szezámmaggal, közepesen meleg sütőben körülbelül 20 perc alatt megsütjük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!