Tankok szállították a kismamákat - '87 kemény tele

Veszprém - Az ország a hétvégi fagyos hidegre, a havazással, viharos széllel érkező zimankóra készül. Hasonlóan kemény időjárást kellett átvészelnünk 25 évvel ezelőtt is Veszprém megyében. Lássuk, mit írt a Napló 1987 januárjában.

Napló Online

Már a hétvége is megerőltető volt, 20-30 centi hóval, hófúvás miatt elakadt autókkal. Halálesetek is történtek, egy 45 éves nő vasárnap, egy 54 éves férfi pedig hétfőre virradóan fagyott meg.

Ám mindez csak "bevezető" volt, az igazi megpróbáltatások hétfőn, 1987. január 12-n jöttek - szakadatlan hóesés, hóátfúvás, 100-120 kilométeres széllökések, -15-18 fokos hideg.

A Veszprémi Közúti Igazgatóság tájékoztatás szerint kritikus helyzet alakult ki az utakon, "szinte valamennyi járhatatlanná vált, mivel a gépeikkel eltakarított méteres hótorlaszokat rövidesen újjáépítette a szél". Autók, buszok, kamionok, sőt, még a munkagépek is elakadtak.

"Somlójenő térségében például két hómaró, egy hóeke és egy irányító jármű akadt el. Vezetőik, miként a hó fogságába esett háromszáz utas, a somlójenői művelődési otthonban találtak menedéket."

A Káli-medence településeit két-három méteres hófalak zárták el a külvilágtól. Az elakadt járművek, és a hóban rekedt emberek kiszabadítására katonai járművekkel indítottak mentőakciót - írták tudósítóink.

Sok településen megszakadt az áramszolgáltatás, a gázszolgáltatás viszont zavartalan maradt a megyében. Több iskolában rendkívüli szünetet rendeltek el.

A kórházakban leginkább az oxigénhiány, valamint a bejárós nővérek, orvosok távol maradása okozott gondot. Hétfőn két szülő nő helyzete keltett aggodalmat. A balatonfüredi Dörnyeiné Szegvári Katalint nem tudták Veszprémbe szállítani, így ő a füredi szívkórházban szülte meg egészséges lánygyermekét. Nagyvázsonyból pedig két szovjet harckocsi vitt Veszprémbe egy kismamát - azért kettő, mert egyik biztosította a másik számára az utat - , és útközben még kilenc hóban rekedt utast is felvett. (Az egyik utasnak lefagyott a keze, ugyanis részegen beütötte a kezét, és hogy ne fájjon, kitartotta az ablakon - másodfokú sérülést szenvedett.)

Kedden a "mindenórás" kismamákat már a magyar és szovjet katonai járművek szállították kórházba. "A mentőállomás előtt találkoztunk a szovjet páncélkocsival, amelynek parancsnoka Zsmihova hadnagy volt. A Rosztov na Donu városába való való 23 esztendős hadnagy megmutatta a járművét, a hosszú bőrülést, amely, ha nem is kényelmes, de nagyon biztonságos utazást nyújt a kismamának" - írta a Napló tudósítója.

Az élelmiszer-szállítás se ment zökkenőmentesen, hiánycikk lett a kenyér és a tej, és bár a korabeli tudósítás szerint a boltok "gazdag kínálattal" rendelkeztek, Várpalotán és Balatonalmádiban felvásárlási láz kezdődött.

Akadoztak a megyei szénbányák termelése, de nem csak üzemzavarról érkeztek jelentések, hiszen a közlekedési nehézségek miatt sok helyen a dolgozók munkába se tudtak állni.

Egy halálos közúti balesetről is hírt adott a Napló: egy gépkocsi Tapolca belterületén megcsúszott a síkos úton, és összeütközött egy vele szemben, szabályosan közlekedő autóbusszal. Az ütközés következtében a kocsi sofőrje és utasa is életét vesztette.

Szerdára országszerte jelentősen javult a helyzet, az áramszolgáltatás, a hírközlés a megye teljes területén helyreállt, a helyi és a helyközi közlekedés mindenütt megindult. Az élet lassan visszaállt a normális kerékvágásba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!