Tarantino és Pitt háborús filmmel veszi be Cannes-t

Cannes - Bár a kritikusok egyenletesen jó színvonalúnak értékelik a félidején túllépett cannes-i filmfesztivált, Quentin Tarantino Becstelen brigantyk című szerdai bemutatóját nagy várakozás előzi meg, már csak azért is, mert a sztárhiányban szenvedő rendezvényen ez alkalomból Brad Pitt, a film főhőse végigvonul Angelina Jolie-val a fesztiválpalota vörös szőnyegén.

Szausev Xénia

Quentin Tarantino a Ponyvaregény 1994-es Arany Pálmás győzelme óta szinte hazajár a francia Riviéra nagy presztízsű filmmustrájára. Ült már a zsűrielnöki székben is, de idén tíz éve készülgető, s végül nagy sietséggel befejezett második világháborús mozijával érkezett a versenyre.

A fim ötletét és címét - Inglourious Basterds - Enzo Castellari olasz rendező 1978-as produkciójától vette kölcsön. A háborús dráma The Inglorious Bastards címen került harminc éve az amerikai filmszínházakba, s szlogenje szerint a klasszikus Piszkos tizenkettő sztorit dolgozta fel, csak "még piszkosabban".

A Becstelen brigantyk (a magyar forgalmazó is megpróbálta utánozni a szójátékot) Franciaország német megszállásának első évében játszódik. A Brad Pitt alakította Aldo Raine amerikai zsidó katonákból szervez csapatot, hogy bosszút álljanak a nácikon.

Pitt és a Salt című produkció forgatásáról befutó párja, Jolie megjelenése pezsdítően hat a gazdasági váláság miatt idén kissé szürkébb külsőségek között zajló fesztiválra, ahonnan a szaklapok tudósításai szerint nemcsak a máskor pazar stúdiófogadások hiányoznak, hanem a mozirajongók tömegei is. Mint írták: a korábbi évek tapasztalataival szemben a vetítésekre kényelmesen be lehet jutni.

Angelina Jolie egyébként a Croisette-re tartva kedden rövid időre megállt Hágában, hogy belepillantson a háborús bűnökkel vádolt Thomas Lubanga kongói hadúr tárgyalásába, akinek gyermekkatonák toborzásáért és harcba küldéséért kell felelnie a nemzetközi bíróságon. 

Jolie mérföldkőnek nevezte a tárgyalást a gyermekek számára - írta a People magazin online kiadványában (people.com).

A Tarantino-film augusztus 20-án kerül a magyar mozikba.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!