Távoltartás a gyakorlatban

Veszprém - Néhány napja a pápai kapitányság ideiglenes megelőző távoltartását rendelt el egy 29 éves nemesszalóki férfi esetében, aki a vele közös háztartásban élő nagyanyját évek óta zaklatta.

Halmos György

A rendőrség tájékoztatása szerint életveszélyesen fenyegette, illetve nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket okozott az unoka. Az ideiglenes távoltartásról szóló törvény október elsejétől hatályos, a megyében az első esetben Balatonfüreden élt ezzel az eszközzel a rendőrség.

A közelmúltban a családon belüli erőszakkal foglalkozó szakmai fórumon ismertte a jogszabály részleteit Péter Katalin őrnagy, a megyei főkapitányság bűnmegelőzési osztályának család, gyerek- és ifjúságvédelmi kiemelt főelőadója. A rendőrség munkatársai hívás, vagy bejelentés esetén jelennek meg a helyszínen és első feladatukként tisztázzák a helyzetet, mi történt, kit veszélyeztetnek? Azt is eldöntik a helyszínen, hogy szabálysértés, vagy bűncselekmény történt, van-e lehetőség távoltartás elrendelésére.

Az ideiglenes megelőző távoltartást csak hozzátartozóval szemben lehet elrendelni, azaz például baráttal, udvarlóval, jegyessel szemben nem. Vizsgálják azt is, hogy a konkrét eset milyen eljárás megindítását alapozhatja meg, milyen további intézkedések kellenek. Péter Katalin rámutatott: az ideiglenes távoltartás nem zárja ki, hogy büntető, vagy szabálysértési eljárás induljon az ügyben. A távoltartás 72 órára rendelhető el, ezután a bíróság dönt, hogy azt meghosszabbítják-e harminc napra.

Az őrnagy szerint hiba azt várni a kiérkező rendőröktől, hogy azonnal megoldják az esetleg évek óta fennálló konfliktusokat, vagy elvigyék a bántalmazót.

- A helyszíni felvilágosítás alkalmával listát adunk a bántalmazónak és a bántalmazottnak is a lehetőségek igénybevételéről - közölte Péter Katalin őrnagy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!