Tegyünk együtt a szünidőben is a gyermekek biztonságáért!

Budapest (OS) - Két közelmúltbeli gyermektragédia ismét figyelmeztet a felnőtt társadalom felelősségére. Egy élményfürdőben, korábban egy strandon nagyobb figyelemmel megelőzhető lett volna a halálos baleset.

Nagy Terka

Még egy hónap a nyári szünet. Sok családban nehezen oldható meg a fiatalok felügyelete, ismét megjelentek a "kulcsos gyerekek". 

Az utcán, tereken csellengőket, de a szüleikkel, vagy táborban nyaralókat is fokozottan fenyegeti  közlekedési és más baleset veszélye. Egy nemrégi összesítés szerint minden hatodik gyermekhalált baleset okoz.

A fiatalok testi és lelki épsége, fejlődése - a gyermekek legfőbb érdeke -  most különösen múlik a felnőtt társadalom figyelmén, odaadásán. 

A gyermekjogi biztos feladatkörét is ellátva fordulok a szülőkhöz, a gyermekek nyári felügyeletét végző szakemberekhez, a gépjárművezetőkhöz, a rendőrséghez és általában minden felnőtthöz, legyenek tudatában: egyéni és kollektív felelősségünk is, hogy ne legyen több gyermekhalál emberi mulasztások, figyelmetlenség miatt.

Prof. Dr. Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa

(Kiadó: Országgyűlési Biztos Hivatala)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!