Teleház: Sokan ismerik, használják a hotspotot

Paloznak - A kis Balaton-felvidéki településen nem csak a múlt építészeti kincseire, értékeire vigyáznak nagyon, hanem a jövőt is teljes gőzzel építik.

Győrffy Árpád

A szemlélőnek legalábbis is ezt jelzi a Hild-érmes falu közepén látható felirat, ami arra hívja fel a figyelmet, hogy szombaton déltől kedd délig a környéken wi-fi hotspot működi. 

Ha valakinek esetleg még újak lennének ezek a kifejezések, arról van szó, hogy a főtéren az arra alkalmas számítógéppel, mobiltelefonnal, kéziszámítógéppel ingyenesen lehet internetezni. Egy ilyen lehetőség sokszor szinte megfizethetetlen segítség egy levél gyors elküldéséhez, vagy egy információ megkereséséhez a nyaralóknak, vagy más okból arra járóknak.

A hotspotot a teleház működteti. A számítógépekkel és könyvekkel telezsúfolt két helyiséges intézményben Sári Annamária teleházvezető meséli, hol is járunk.

- A teleház egy olyan hely, ahol az emberek a számítógép használattól az internetezésen keresztül számos digitális szolgáltatást igénybe vehetnek. Gondolok például a faxolásra, nyomtatásra, fénymásolásra, szkennelésre, vagy éppen az elektronikus levél küldésére.

Mint kiderül, a teleház több generációs törzsközönségéből mindenkit más hoz ide. Az általános iskolások elsősorban a játszanak a számítógépeken, de ma már egyre inkább a tanuláshoz is keresnek anyagot. 


Slemmer Ábel (balról), Sári Annamária és Tóth Tamás az egyik játékkal ismerkedik a paloznaki teleházban. Rendszeresen bejárnak
(Fotó: Győrffy Árpád)


A középiskolában vagy valamilyen felsőfokú intézményben tanulók főleg a tanulmányi feladataikhoz keresnek információt, segítséget. Az idősebbek többnyire valamilyen konkrét dolgot szeretnének megoldani. Például elektronikuslevelet akarnak küldeni, vagy az adóbevalláshoz nyomtatványt töltenek le.

A teleházvezetőt a hotspot létrehozásáról is kifaggattuk.

- Nyáron, de az év más időszakaiban is sok nyaralótulajdonos és más turista jár hozzánk internetezni még a szomszédos falvakból is. Hogy a hétvégén se maradjanak kapcsolat nélkül, amikor zárva van a teleház, elindítottuk a Paloznak Hotspotot. 

Szombaton egy órától kedd délig be van kapcsolva a wi-fi hálózatunk, amivel a teleház 30 méteres körzetében szabadon lehet internetezni. Sokszor látni kocsiban ülő, vagy éppen a vendéglő teraszán ülő embereket, akik laptoppal, vagy még kisebb gépekkel intézik sürgős ügyeiket.

A hotspot működtetése nem jelent külön kiadást a falunak, mivel az egyébként is meglévő havi díjas internetkapcsolatot teszik nyitottá. A hét többi részében pedig a teleházban várják az internetezőknek, ahol jelképesnek mondható díjat, óránként száz forintot kérnek a gépek használatáért.  

A teleház nemcsak az új információs technikát, a hagyományosabb megoldásokat is biztosítja az itt működő könyvtárral: ha valaki nem elégszik meg az interneten talált anyagokkal, akkor a könyvek között is böngészhet. 

Sári Annamária teleházvezető a  szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán szerzett művelődésszervezői - ahogy régen mondták, népművelői - diplomát. A  számítógép használatát lényegében saját maga, autodidakta módon tanulta meg. 

A  főiskolán és a munkahelyeken konkrét feladatok  megoldásához kellett megismerni a különböző  programok használatát. A  hagyományos könyvtári  szolgálat is működik a mai, digitalizált világ vívmányai mellett



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!