Természeti ritkaságot is rejt a tanösvény

Tapolcafő - Családias pihenőhellyel, valamint hiánypótló ivókúttal bővült a közelmúltban a Tapolca Forrás Tanösvény, így a kiváló minőségű tapolcafői vizet bármikor megkóstolhatják a környéken kirándulók.

Polgár Tibor

A szépen kialakított, gondosan rendben tartott tanösvénynek hamar híre ment, és már rengeteg érdeklődőt, természetjárót, turistát vonzott Tapolcafőre szerte az országból. A Tapolca patak egy közel 600 méteres szakasza mentén haladó tanösvény létrehozásának ötlete a Tapolcafői Kertbarát Kör tagjaiban fogalmazódott meg 2010 őszén. Ezt követően a helyi lakosok, néhány önzetlen támogató, a pápai önkormányzat, valamint a Pápai Vízmű Zrt. példaértékű összefogásának köszönhetően az idei év márciusában - rengeteg közös munka után - készült el a Tapolca Forrás Tanösvény. Azonban a történet itt még nem ért véget.

- A tanösvényünket nemrég egy pihenőhellyel fejlesztettük tovább, ahol az ide látogatók ihatnak az ásványvíz minőségű tapolcafői vízből is. Az ivókút mellett immár három garnitúra asztal és pad, valamint egy szalonnasütő áll a kirándulók rendelkezésére. Köszönettel tartozunk a Pápai Vízműnek, a Bakonyerdő Zrt-nek, valamint Tamás Péter malomkutatónak, aki egy malomkövet ajándékozott nekünk, ezt az ivókút mellett helyeztük el - nyilatkozta lapunknak Horváth Endre, a Tapolcafői Kertbarát Kör elnöke, majd felhívta a figyelmet a Tapolca patak partján található Örvény-tóra. Ennek az örvényekkel felvértezett kis tónak a nagy érdekessége, hogy a tófenéken méterenként tör fel a forrásvíz, ami tiszta, finomszemű homokot hoz magával a vízfelszínre kivételes látványt nyújtva.

- Kevesen tudják, de Európában csak két ilyen örvény-tó található: egy Franciaországban, és egy nálunk, Tapolcafőn. A további, tavasszal megvalósítandó terveink közé tartozik az iszap leszívatása az Örvény-tóról, így még inkább utat törhet majd magának a víz, és még szebb lesz a látvány. Sajnos az iszap leszívását önerőből nem tudjuk megvalósítani, mivel nincsen meg hozzá a technikai hátterünk. Ehhez mindenképpen segítséget kell majd kérnünk. Ezenkívül még egy malomkereket szeretnénk elhelyezni a pihenőhelyen, de ezt nyilván könnyebb lesz megvalósítani - ismertette terveiket a kertbarát kör elnöke.

Horváth Endre kiemelte, a tanösvények mára a környezettudatos gondolkodás egyik kiemelkedő eszközévé váltak, továbbá rendkívül népszerűek a látogatók körében, mint ahogyan a Tapolca Forrás Tanösvényt is nagyon sokan keresik fel egyénileg és csoportosan egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!