Több lehetőség a mezőgazdaságban

Veszprém - Aktuális mezőgazdasági kérdésekről tartott fórumot pénteken Nemesvámoson Jakab István, a MAGOSZ elnöke, az Országgyűlés alelnöke, délelőtt pedig ugyanott megtekintette Sövényházi Balázs polgármester-jelölt gazdaságát.

Halmos György

Jakab István veszprémi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a jogszabályok ma már adottak ahhoz, hogy a termelők  közbeszerzés nélkül  szállítsák be az élelmiszereiket konyhákra, éttermekbe és közintézményekbe.  Vagyis helyben, közvetlenül is tudják értékesíteni termékeiket.  Legfontosabb, hogy a jövedelem, ami gazdálkodás során keletkezik, az helyben maradjon, hiszen az visszaforgatva újabb munkahelyeket generál - hangsúlyozta a politikus. Szeretnénk elérni, hogy az egészséges  magyar árut válasszák a magyar vásárlók, mint ahogy az a Lajtán túli országokban saját termékeikkel már régóta működik.

Győrffy Balázs, a Fidesz országgyűlési képviselője, a MAGOSZ alelnöke arról beszélt, hogy szeretnék, ha minél több fiatal választaná a mezőgazdaságot, mert az agráriumból élők között egyre nagyobb számban vannak az idősek. Éppen ezért a fiatal gazdáknak szóló kedvezmények,  pályázatok a jövőben is  hangsúlyos szerepet kapnak.  Megemlítette az illetéktörvény változását, ami arra ad lehetőséget, hogy a  családi gazdaságot ne csak öröklés, hanem ajándékozás formájában is illetékmentesen vehessék át a fiatalok. Hozzátette, hogy  a nemrég megalakult a  Nemzeti Földalap úgy kezeli az állami tulajdonban lévő földterületeket, hogy elősegítése és biztosíta a családi gazdaságok kialakulását. Egyszerűbbé vált  a szezonális foglalkoztatás is, gyorsabban és nem utolsósorban kedvezőbb járulékterhek mellett lehet foglalkoztatni az idénymunkásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!