Több tízmillióval gazdagodhatnak a polgárőrök

Veszprém - Az idei évben rendkívül nagy összegre, több mint 30 millió forintra számíthatnak sikeres pályázat esetén megyénk polgárőr egyesületei, amiért még több munkát várnak tőlük a jövőben.

Mátételki András

Kovács Imre, a megyei szövetség elnöke a megyeszékhelyen szombaton megtartott közgyűlésen elmondta, Veszprém megyében tavaly 134 egyesületben 4756 tagot tartottak nyilván, tíz új csapat alakult.

Az önkéntesek több mint 387 ezer órát teljesítettek, 82 esetben elfogtak, illetve tetten értek például betörőket, tolvajokat, 34 alkalommal segítettek eltűnt személyek felkutatásában. A hivatásos bűnüldözők figyelmét 611 esetben hívták fel gyanús személyekre.

Elhangzott, tavaly a közterületi bűnmegelőzésre kiírt pályázaton hat település összesen 600 ezer forintot nyert, míg a környezetvédelmi akcióban részt vevő öt egyesület 300-300 ezer forintot kapott. A kistelepülések biztonságára kiírt pályázaton 35 egyesület ért el sikert, amiért ötmillió forintot kaptak. A múlt esztendőben hat használt személygépkocsit kaptak az egyesületek, a hetedik a megyei szövetségnek jutott.

Az elnök elmondta, újabb és újabb trükkös módszerrel próbálkoznak bizonyos emberek értékekhez jutni. Például az egyik faluban négyen azután érdeklődtek, hogy hol laknak idős, nagyothalló emberek, mert nekik szívesen szerveznek tanfolyamot, hogy megértsék a jelbeszédet...

Csizmadia Gábor ezredes, a megyei főkapitányság rendészeti igazgatója arról számolt be, hogy tavaly 15 százalékkal csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma, ami nagyrészt a polgárőröknek is köszönhető. Megyénk rendőreinek a felderítési eredményei is kiválóak: a Dunántúlon elsők, országos szinten a hatodik helyre kerültek a statisztika alapján.

A közgyűlés végén átadták Hajba Zsolt rendőr őrnagynak, a zirci egyesület vezetőjének az Év polgárőre címet, míg az egyesületek között tavaly a balatonalmádi csapat bizonyult a legjobbnak.

A Polgárőr Érdemkereszt arany fokozatát Szolnoki Pál, Ungor Sándor, dr. Smura János kapta, az ezüst fokozatot Marton János, Töreki Imre, Toronyi György, Csillag Zoltán vette át. A bronz fokozatot nyújtották át Németh Sándornak, Váróczi Kálmánnak, Császár Balázsnak, Illés Lászlónak, Mohos Istvánnak, Bobay Jánosnak. Díszkardot Balogh László és Balogh Csaba, tárgyjutalmat Mórocz István és Hansági Endre kapott. Többen oklevelet kaptak.

Címkék#polgárőr

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!