Több tucat embert és hajót kellett kimenteni a Balatonból

Napló - A szombati viharban több tucatnyi embert és hajót mentettek ki a Balatonból a vízirendőrök és vízimentők, a kárfelmérés jelenleg is tart.

Nagy Terka

Horváth László, a Balatoni Vizirendészeti Rendőrkapitányság vezetője arról számolt be az MTI-nek vasárnap, hogy a vízirendőrök 12 esetben 30 embert mentettek ki a vízből a szombati viharban. A szokatlan irányú és erejű déli szél először fürdőzőket sodort bajba, akik fürdőeszközeikbe kapaszkodva már nem tudtak saját erejükből partra jutni. Később tudásukat túlértékelő szörfösök, és néhány csónakos horgász kimentése jelentett feladatot a  vízirendőröknek.
   
Szombat délután a tó különböző térségeiben 85-105 kilométer/órás erősségű szelet mértek. A vihar miatt letiltott vízi-rendezvények, vitorlás-versenyek közül többet vasárnap tartanak meg. A vihar stégeket borított fel, elszabadult több vitorlás és csónak, aminek következtében károk is keletkeztek. Ezek felmérése jelenleg is zajlik - mondta a rendőrkapitány.
   
Tar Mihány, a Vízmentők Magyarországi Szakszolgálatának szóvivője arról számolt be, hogy a vízimentők folyamatosan járőröző hat hajója több tucatnyi bajba jutottat mentett ki a Balatonból a szombati viharban. A vízirendőrökkel együtt már a vihar előtt igyekeztek kitessékelni mindenkit a vízből, amit többnyire fegyelmezetten vettek tudomásul a fürdőzők, szörfösök, és a horgászok. Sikerült megfelelően kiüríteni a tavat, mire veszélyessé vált ez erős szél, de így is akadt segítségre szoruló.
   
Gondot okozott, hogy a szél erősödése több szörföst visszacsábított a vízre, akik közül néhányan aztán mentésre szorultak. A felborult vagy elsüllyedt hajók, csónakok többsége kikötött vagy lehorgonyzott, üres állapotban szenvedett viharkárt. (mti)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!