Tört, zúzott a forgószél

Megyei körkép - Ajka és Bánd környékén okozott legnagyobb pusztítást megyénkben a szombat délutáni vihar. Bándon közel egy tucat ház tetejét megbontotta, ablakot tépett ki a helyéből, fákat csarat ki vagy tört derékba.

Tisler Anna



Ajkán legnagyobb kár a tósoki városrészen élőket érte, még vasárnap is fóliázták a tetőket
Fotó: Tisler Anna

Az ajkai tűzoltóságon a szabadnapos állomány egy részét is berendelték, hogy segítsenek a viharkárok enyhítésében, tudtuk meg Ser Ferenc zászlóstól. A vihar nem sokkal dél után érte el a várost. Ping-pong labda nagyságú jég hullott, a szél fákat döntött ki, miközben ömlött az eső. A tűzoltósághoz 120 riasztás futott be. A vihar következtében ház nem vált lakhatatlanná, de voltak olyanok, amelyiknek a tetejét fóliázni kellett. A legnagyobb kár a tósoki városrészen élőket érte, ott a tetők fóliázásában még vasárnap is segítettek a tűzoltók.


Bándon közel egy tucat ház tetejét megbontotta, ablakot tépett ki a helyéből, fákat csarat ki vagy tört derékba egy kétszáz méteres szakaszon a szél szombat kora délután a település külső részén.

- Ilyen erősségű vihart még nem láttunk. Szabályos forgószél volt, amely érdekes csak egy viszonylag rövid szakaszon söpört végig. Paladarabok repültek, fák dőltek, egy tetőablakot pedig kitépett a helyéről, ami aztán belerepült a buszmegállóba - válaszolta kérdésünkre a helyi polgárőr egyesület elnöke. Hajdár József épp a 8-as főúton álló és szikrákat hányó trafóhoz igyekezett, amikor a falun áthaladva tapasztalta a viharos szél milyen pusztítást végzett.

Ilyen erősségű vihar még nem volt Bándon.



Dr. Gojzer Éva háttérben a háztetőről lesodort cserepekkel
Fotó: Kőrösparti Beatrix

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!