Új városi múzeum Balatonfüreden

Balatonfüred - Nem éri meg fenntartani a kiállítóhelyeket és múzeumokat, ezért sok helyen zárják be őket. Mégis van olyan település, ahol most nyitnak újat, máshol pedig a bővítést tervezik.

Gaál Julianna

Balatonfüred sokszor bebizonyította, hogy az ár ellen úszik, ami a kultúrát illeti. Míg sok helyen bezárnak a múzeumok és a kiállítóhelyek, a tóparti városban éppen most készülnek arra, hogy megnyissák az új városi múzeumot. 

Ide kerül majd a helytörténeti gyűjtemény egy része, mely eddig a városi könyvtár részeként működött - tájékoztatott bennünket Sárköziné Sárovits Hajnalka, a Városi Könyvtár igazgatója. 


A Jókai múzeum látogatottsága évente általában eléri a százezres nagyságrendet, a jegybevételekből fenn lehet tartani 
(Fotó: Gáspár Gábor)


A városi múzeum nem önkormányzati fenntartású lesz majd, hanem egy önkormányzati alapítású nonprofit szervezet fogja üzemeltetni. 

Közel kétmilliárd forintba kerül a Jókai-villa felújítása, az új városi múzeum és a Vaszary galéria létrehozása valamint a Gyógy tér, a móló környékének rendbe hozása - tudtuk meg Cserép Lászlótól, a polgármesteri hivatal művelődési osztályának vezetőjétől-, melynek legnagyobb részét európai uniós projektből fedezik, de a kiadásokhoz körülbelül 270-300 millió forinttal az önkormányzat is hozzájárul. 

Ebből a Jókai múzeum felújítására 120-130 millió forint jut, csak az eszközbeszerzés körülbelül tízmillió forint lesz. 

A parkok május végére elkészülnek majd, a Jókai múzeumot várhatóan augusztus elejétől, a városi múzeumot októbertől, a Vaszary galériát pedig jövő tavasztól lehet majd látogatni. 

A Jókai múzeum látogatottsága általában eléri a százezres nagyságrendet, ami azt jelenti, hogy azon kevés múzeum közé tartozik, mely nullszaldós, vagyis a jegybevételekből fenn lehet tartani. 

A látogatottság a jövőben valószínűleg még nagyobb lesz - tette hozzá Cserép László -, hiszen a harmadik évezred elvárásainak megfelelő kiállítást fognak elhelyezni a villában a digitális technika felhasználásával, míg a megszokott enteriőr-jelleg is megmarad. 

Ezen kívül a nyitvatartási idő is meghosszabbodik. és a múzeum egész évben látogatható lesz majd.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!