Új vírus - Nyár végére lesz védőoltás

Veszprém - Jól halad az új típusú influenzavírus elleni védőoltás előállítása, ha semmi váratlan nem jön közbe, a nyár végére elkészül a klinikailag tesztelt vakcina - tudtuk meg dr. Bujdosó László regionális tisztifőorvostól.

Martinovics Tibor

Szükség is lehet a védőoltásra, ugyanis az A/H1N1 influenza továbbra is terjed, Európában sincs már érintetlen ország, sőt, Bujdosó László szerint nem lenne meglepő, ha az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hamarosan ötösről hatosra fokozná a járványriadót. 

Magyarországon is találtak már fertőzötteket, mindannyian tengerentúli utazásuk során kapták el a vírust. Mind a négyüknél azonban enyhe lefolyású, egy-két napos kórházi kezelésre jól reagáló volt a betegség 

- Három fajta vírustörzset vizsgálunk, mindegyikből elkészül a kísérleti oltóanyag. Ezeket először állatkísérletnek, majd laboratóriumi vizsgálatnak vetik alá, ezek után jöhet a humán kipróbálás. 

Számos kérdést kell még vizsgálni, de jelenleg minden az eredeti tervek szerint halad, azaz a nyár végére elkészülhet a gyártható és nagy mennyiségben hozzáférhető vakcina. 

Ezúttal sem járunk el másként, a legfontosabb, hogy gyorsan, nagy mennyiségben, hatékony szert  készítsünk - nyilatkozta lapunknak dr. Bujdosó László, aki a Pandémiás Prevenciós Bizottság elnöke is egyben. Egyelőre nem tudni, hogy a védőoltás térítésmentes lesz-e, vagy ha fizetni kell érte, akkor mennyit. 

A szakemberek szerint meglepő módon a vírus trópusi körülmények között, melegben is terjed, holott vehemens influenzajárvány nyáron Európában még nemigen fordult elő, ezért is óvatosan kell kezelni az új típusú vírust.

(Illusztráció: archív)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!