Újjáépítik a megsérült hulladékkezelőt

Kétszázmillió forintot ajánlott fel a kivitelező a Tiszta Európának a királyszentistváni hulladékkezelő újjáépítésére.

Németh F. Bernadett

Megegyezett a Tiszta Európa Program lebonyolítására létrejött önkormányzati társulás és a kivitelező a megsérült királyszentistváni hulladékkezelő, valamint az egyéb létesítmények átvételéről. A KSR 2008 Konzorcium úgy döntött, 200 millió forintot ajánl fel, hogy a létesítményt minél hamarabb helyreállíthassák - tájékoztatta a Naplót Czaun János, a Tiszta Európa program lebonyolítására létrejött önkormányzati társulás elnöke.

A napokban írta alá a megállapodást az Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulás és a hulladékgazdálkodási rendszer létesítményeit kivitelező KSR-2008 Konzorcium. Ez alapján a társulás átveszi a létesítményeket (beleértve a májusi tűzesetben sérült királyszentistváni csarnokot is) a kivitelező pedig kárenyhítés jogcímen 15 napon belül 200 millió forintot fizet a társulásnak. A megállapodásban a kivitelező vállalta, hogy a garanciális időszakot annyival meghosszabbítja, amennyi a garanciális időszak kezdete és a megállapodás között eltelt.

A társulás a megállapodást azért kezdeményezte, mert a még nem jogerős tűzvizsgálati jelentés a tűz okát ismeretlennek határozza meg. A jelentés a tűz keletkezésével kapcsolatban felelős személyt, vagy szervezetet nem jelöl meg. Ennek megváltoztatása a másodfokú eljárásban sem valószínű - vélte Czaun János.

Az üzemen kívüli állapot hátráltatja a projekt zárását, emiatt támogatásmegvonás, vagy visszafizetési kötelezettség is előfordulhat, közölte az elnök, hozzátéve: ez bizonytalanná teszi a rendszer fejlesztésére elnyert támogatási források felhasználást. A társulásnak ezért gondos tulajdonosként és projektgazdaként az a feladata, hogy a rendszer minél előbb üzemkées állapotba kerüljön - jelentette ki Czaun János.

A társulás vezetése tisztában van azzal, hogy helyreállításhoz szükséges forrás biztosítását sem az önkormányzatokra sem a szolgáltatást igénybe vevő lakosságra nem terhelheti. Ezért kormányzati segítséget kértünk, hogy a kivitelezőtől kapott összeg a vis maior helyzetre tekintettel a központi költségvetési támogatásból kiegészíthető legyen. A helyreállításhoz szükséges első lépések, mint a tervező kiválasztása, a szakhatósági egyeztetések folyamata megkezdődött - mondta az elnök.

A társulás az átvett létesítményeket továbbadja üzemeltetésre az Észak-Balatoni Hulladékkezelési Konzorciumnak. Ezt követően teljes körűvé válik a szelektív hulladékgyűjtő rendszer üzemeltetése, lehetővé válik a megépített hulladékgyűjtő szigetekről begyűjtött hulladék válogatása és feldolgozása, tudtuk meg. Az esetleges támogatásmegvonás elkerülése, valamint a társulás területén a hulladék elhelyezési lehetőségek beszűkülése miatt, a helyreállítás alatt szükség van a királyszentistváni hulladékkezelő központ részleges üzemeltetésére. Ennek előkészítése a hatósági egyeztetésekkel és a felügyeleti szervek hozzájárulásának megszerzésével megkezdődött, közölte Czaun János.

A megállapodás és a létesítmények átvétele lehetővé teszi a helyreállítás pontos ütemezését, ami alapján a rendszer teljes üzemeltetésének kezdő időpontja kellő biztonsággal meghatározható. A számítások szerint ez 2012. negyedik negyedév elejére tehető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!