Újjávarázsolt kiságy - Vizes alapú festékkel készült a divatos gyerekbútor

Balatonalmádi - Könnyen széppé varázsolhatjuk a nagyobb gyerek kiságyát, ha megtaláljuk hozzá a megfelelő, biztonságos alapanyagokat. És ez nem is olyan egyszerű.

Németh F. Bernadett

Az unokatestvértől örökölt kiságynak tulajdonképpen semmi hibája nem akadt, de azért, hogy új legyen és szép, úgy gondoltuk, újraszínezzük. Eignerné Pálffy Zsuzsa balatonalmádi védőnő azt tanácsolta, csak vizes alapú festékkel dolgozzunk, mivel a kicsi valószínűleg nyalogatni, rágni fogja, s a hagyományos festékkel méreganyagok kerülhetnek a szervezetébe.

Akkor még nem gondoltam, mekkora feladat felkutatni a megfelelő festéket. Amit találtunk a nagyáruházban, azt jobbára faházak kezelésére ajánlották, s inkább gombaölő szerepe volt, mint hogy babakékben, esetleg fűzöldben pompázzon.

Több festékboltot is megjártam, vizes alapú festékben csak ezt a fajtát találtam, más-más gyártóktól. Mígnem sikerült egy segítőkész és lelkiismeretes fiatalemberre akadnom, aki vette a fáradságot, s egyetlen vásárló kedvéért, egyetlen doboz festékért hajlandó volt megkérdezni beszállítóit. Hosszasan keresgéltünk, de a legtöbb terméken nem tüntették fel, gyerekbarát-e a színező. A fiatalember nem adta fel, végül kiderítette, van színtelen zománcfesték is, egy német gyártótól, ami megfelel az elvásároknak: gyerekbarát, sőt, ezzel festik a fajátékokat is. Ehhez már csak néhány csepp szintén bőr- és emberbarát színt kellett keverni, és megvolt az áhított árnyalat.

Aztán már minden pofonegyszerű volt: a férfiak szétszedték az ágyat, finom csiszolópapírral megdörzsölgették, aztán szép egyenletesen felvitték rá az első réteget. A festő sógor ajánlása szerint ezután még egy gyengéd csiszolás következett, annak érdekében, hogy jobban tapadjon a festék, aztán még egy festékréteg következett, és ott pompázott új színben a régi, jól bevált ágy. A bútordarab kialakításából adódó részeket mesefigurás, állatos matricával akartuk feldobni, de ilyen méretűt nem találtunk, így széles bordűrt vásároltunk.

Érdekes, hogy a bordűr többe került, mint a festék, de az egész így sem volt több hatezer forintnál. Márpedig egy divatos, színes kiságy ennél nagyságrendekkel többe kerül. A kiságyba már csak a kókuszmatrac hiányzott meg az ágynemű. És persze új lakója.

A gyerekbútorok biztonságánál elsődleges szempont, hogy az apróságok mindent megrágnak, ami a kezük ügyébe kerül vagy körülveszi őket. Ezért csak olyan alapanyagokat szabad használni a gyerekszobában, melyek természetesek, nem tartalmaznak a baba szervezetére káros anyagokat.

(Fotó: Németh F. Bernadett)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!