Újra otthon az aranykárász

Balatonalmádi - A sajkodival együtt hét helyszínen összesen 85 mázsányi kétnyaras aranykárászt telepítenek a Balatonba.

Tremmer Tamás

Az őshonos halnak számító aranykárászt a jövevény testvér, az ezüstkárász mára teljesen kiszorította a tóból. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. a horgászati célok mellett az őshonos halak erősítését is a zászlajára tűzte. Ennek megfelelően a közelmúltban a sajkodi Mohosz horgásztanyán a kétnyaras pontyok mellett már 15 mázsa aranykárászt is telepítettek a tóba.

A sajkodival együtt hét helyszínen összesen 85 mázsányi kétnyaras aranykárászt tesznek a tóba, kedden Balatonalmádiban, szerdán pedig Balatonkenesén tesznek 15-15 mázsát a Balatonba. Varga László vezérigazgató arról tájékoztatott, hogy a balatoni halgazdálkodás új koncepciójának megfelelően a halászati felügyelet hozzájárulásával őshonos halak telepítésével váltják ki az éves üzemtervben szereplő 350 tonnányi ponty egy részét, vagyis 340 tonnányi pontyot telepítenek az év végéig - kétharmada már meg is történt -, valamint 10 tonnányi széles kárászt (népi nyelven aranykárászt) juttatnak a tóba.

Az aranykárászok közül pár százat megjelöltek, hogy nyomon követhessék a sorsukat. A nonprofit cég minden olyan horgásznak ötezer forintos engedményt ad a következő éves engedély vásárlásakor, aki elküldi a társaságnak egy-egy ilyen kifogott "aranyhal" jelölését és adatait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!