Újraindulhat a hulladékkezelő

Királyszentistván - Ha minden jól megy, a jövő hónap elején, ugyan részleges működéssel, de újraindulhat a tavaly májusban leégett királyszentistváni hulladékkezelő.

Tremmer Tamás

Ismeretes, az évi százezer tonna hulladék fogadására tervezett, vadonatúj királyszentistváni hulladékfeldolgozó egyik csarnokrésze a berendezésekkel együtt tavaly  május 10-én leégett, így az üzem tervezett nyári indulása megfeneklett. A probléma a tűzeseten felül azért is volt súlyos, mert az uniós forrással megvalósuló Tiszta Európa Program keretében létrejövő korszerű telepen 158 településről származó szelektív hulladékot kívántak kezelni.

A szakértői jelentés szerint a létesítményben 350 millió forint kár keletkezett, tájékoztatott Czaun János, az önkormányzati társulás elnöke. A tűzvizsgálati jelentés azonban felelőst nem állapított meg. A tűz idején a hulladékkezelőért a kivitelező KSR2008 konzorcium felelt, ezért a társulás kárenyhítés címén 200 millió forintot kapott a konzorciumtól, további 200 millió forintot a kormány vis major alapjától kértek. A plusz ötven millió forintot olyan biztonsági rendszer kiépítésére fordítják, amely minimálisra csökkenti  egy újabb tűzeset esélyét.

Czaun János a Naplónak elmondta, a csarnok végleges helyreállításáig mobil berendezéseket bérelnek, amelyekkel - reményei szerint már februárban - részleges működéssel ugyan, de elindulhat a királyszentistváni hulladékkezelő. Tájékoztatása szerint az  üzem részleges elindulásának csupán adminisztratív feltételei vannak: a megváltozott technológiához szükséges IPPC engedély, illetve az Európai Uniós támogatással megvalósuló programban közreműködő szervezet, az Energia Központ Kht. engedélye szükséges. Ha a csarnok elkészül, a bérelt eszközöket visszaadják a tulajdonosának.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!