Urbanizálódó vaddisznók

<b>Megyei körkép</b> - Megemelte a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság saját vadászterületein a vaddisznókilövések számát, mivel egyre többen és több kárt okoznak. Hosszú távon az apróvad felszaporodása lenne kívánatos a nemzeti park területén.

Németh F. Bernadett

Az igazgatóság vadászterületein főként a Kis-Balaton vidékén okoz kárt a vaddisznó, s leginkább a kukoricásban. A vadkár mennyiségét döntően az elvetett kukorica mennyisége, termésátlaga és felvásárlási ára határozza meg. 

Tavaly jó volt a termésátlag, viszont kevesebbet fizettek érte, így az igazgatóság által fizetett vadkár is kevesebb volt, tudtuk meg Fischer Józseftől, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi szolgálatának vezetőjétől. 

A Kis-Balatoni vadászterület közelében lévő kukoricatáblákat éppen a növény adottságai (gyors növekedésű, nem látszik ki belőle a vad) miatt nehéz megvédeni. A vadkár mértékének megállapításánál a nemzeti park igazgatóság meggyezésre törekszik a gazdákkal. 

Az utóbbi időben a Dunántúlon ismét emelkedett a vaddisznók egyedszáma, így az igazgatóság kérelmére a vadászati hatóság megemelte a kilövések számát. Mivel belterületen tilos vadászni, élővad befogókat is kihelyeztek remélve, hogy így is sikerül a vaddisznó állományát apasztani. 

Hosszútávon Fischer József szerint az lenne a kívánatos, hogy az apróvad legyen nagyobb számban jelen a nemzeti parkban. A vaddisznó és a gímszarvas helyett az őz, valamint a nyúl, a fácán és a visszaköltöző fogoly. 

Nem csupán a károk megelőzése érdekében lenne szüksége erre, hanem mert az apróvad és az őz könnyebben észlelhető, megfigyelhető a kirándulók számára is. 

A nagyvad  főként a gímszarvas és a vaddisznó  ugyanis teljesen áttértek az éjszakai életmódra, így nagyobb kárt tesznek, hiszen naponta egyszer laknak be, nagy mennyiségben, másrészt a nemzeti parkba látogatók nem látják őket. 

A vaddisznó egyébként  nem csak nálunk, hanem szerte Európában  teljesen urbanizálódott, megváltozott életvitelével alkalmazkodik az emberi környezethez.
 
A vadkilövések a nemzeti park vadászterületein egész évben folynak, de döntő többségüket ilyenkor, vagyis a kevésbé jelentős idegenforgalmi időszakban hajtják végre.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!