Van mit a tejbe aprítani - Kíváncsi mennyit keresnek az állami cégek vezetői a megyében?

Megyei körkép - Minden csoda három napig tart - a mondás szerint, de a vezetői javadalmazások kérdése rendhagyó esetnek tűnik.

Győrffy Árpád

Nyár közepe óta az érdeklődés középpontjában áll a BKV káderesének önvégkielégítése miatt kirobbant ügy. Kezdetben elsősorban  a BKV pénzügyei bosszantották a közvéleményt, szeptember 15. óta azonban már a közvetlen környezetünkről is tudhatjuk, hogyan bánnak az önkormányzati és állami vagyont kezelő képviselőink a rájuk bízott értékeinkkel, milyen nagyvonalúan osztogatnak abból a többségi közbefolyással működő gazdasági társaságok vezetőinek, felügyelő bizottsági tagjainak.

Tény, hogy  minél messzebb vagyunk a fővárostól, annál kisebbek a vezetői fizetések. Többen  Alkotmánybírósághoz fordultak a kötelező adatközzététel miatt, ennek ellenére az érintett társaságok többsége nyilvánosságra hozta, hogy mennyit keresnek a vezérek. Igaz, csak kevesen tették kirakatba, sokan úgy helyezték el honlapjukon, hogy csak véletlenül lehessen ráakadni.

Az alábbiakban a megyénkben működő, vagy a megyénket jelentősen érintő első számú vezetők javadalmazásáról próbálunk összehasonlítható képet adni. Mivel az adatokat nem mindenhol azonos módon adták meg, ez néhol csak kísérlet marad.

Balatonfüreden négy céget érint a kormány rendelete, a vezető tisztségviselők javadalmazásának közzétételét azonban különböző okok miatt egyedül csak a településüzemeltetésért felelős Probio Zrt tüntette fel a honlapján. A részvénytársaság vezérigazgatója havi bruttó 550 ezer forintot keres, ehhez 427 ezer forint béren felüli juttatási keret társul valamint 3,7 millió prémium. A végkielégítés kilenc hónap. Az igazgatóság elnöke havonta 90 ezer-, míg a felügyelőbizottság elnöke 70 ezer forint tiszteletdíjat kap. A Balaton Szabadidő Központ honlapján nem találtuk a kormányrendelet előírta adatokat, míg a városi piacot működtető Vásárcsarnok Kft-nek még honlapja sincs. Az önkormányzat által néhány hete alapított, a Vaszary villában nyíló képtár, illetve a Jókai Múzeum működtetését végző Nonprofit Kft működését várhatóan csak jövő évben kezdi meg.

Nem csak az alapbér számít

Bajnai Gordon miniszterelnök augusztus végén hagyta jóvá azt a rendeletet, amely előírta, hogy a többségében állami és önkormányzati befolyással működő gazdasági társaságok vezetőinek addig sem titkolható fizetési adatait szeptember 15-től kötelezően nyilvánosságra kell hozni.

Alábbi összeállításunkban a megyei jogú város, a megye és a megye jelentős részére kiterjedő cégek közül szemezgettünk. Az érintett cégek vezetői közül egyértelműen kimagaslik jövedelmével a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. elnök-vezérigazgatója, Reményi Zoltán havi 1 963 000 forintos alapbérével, amihez még kap 18 ezer cafeteriát, 4200 forint költségtérítést és 110 ezer forint igazgatósági tiszteletdíjat. Mindezt eredményes munka esetén további 1 millió 570 ezer forint prémium egészítheti ki maximum havi átlagban. A cégnél egyébként 186 ezer forint a bruttó fizetések átlaga, amiben jelentős súlyt képvisel a 40 vezető beosztású személy 573 ezer forintos átlagos bére.

A megyében - Veszprémet is beleértve - a topon Göttlinger László, a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója van, aki a 930 ezer forintos havi alapbére mellé 110 ezer forint megbízási díjat kap igazgatósági tagságáért. Amennyiben teljesíti a prémiumfeltételeket, alapbérének 150 százalékát kaphatja ráadásként. Végkielégítésként 12 havi járandóságot kaphat. A következő a sorban a pápai központú Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója, Uzsoky András havi 969 ezer forintos alapbérével, amit 70 ezer forintos igazgatósági tiszteletdíj egészít ki. A prémiuma az alapbér 80 százaléka lehet.

A személyi alapbér alapján dr. Rácz Jenő, a megyei kórház főigazgatója következik 950 ezer forintos  havi bérrel, amit 5800 forint cafeteria egészít ki. A felmondási ideje 12 hónap, amihez 12 havi bér kapcsolódik végkielégítésként. Közvetlenül utána dr. Bakonyi Árpád, a Nitrokémia Zrt. vezérigazgatója jön 931 ezer forintos bérével, nyolc hónapos felmondással, két hónapos végkielégítéssel.

Alapbérrel jelentősen lemaradva következik, de a lehetséges prémium miatt akár jobb helyzetben is lehet a Somló Volán Zrt. vezérigazgatója, Barta János a havi 815 ezer forint alapbérrel, amit 70 ezres igazgatósági tiszteletdíj egészít ki. A prémiuma maximum az alapbér 80 százaléka lehet.

A Bakony Volánnál a nettó béreket adták meg, így a bruttó bérekre csak következtetni tudunk. Bebesi István vezérigazgatónak szerintünk 795 ezer forint lehet 414 ezres nettó alapján. Ehhez 70 ezer forint jön igazgatósági tagságra, a prémium az alapbér 50 százaléka lehet. Hasonló összeget, havi 779 ezret kap a Verga Zrt. vezérigazgatója, Kulcsár Zsolt, amit 100 ezer igazgatósági tiszteletdíj növel. Prémiumként az alapbér 50 százaléka emelheti a fizetést.  Alapbérben jóval kevesebbet, 660 000 ezret kap a Bakonykarszt Zrt. vezérigazgatója, Kugler Gyula vezérigazgató, amit 110 ezer igazgatósági tiszteletdíj és 26 ezer forint cafeteria emel. A prémiuma az éves bérének 100 százaléka lehet. A felmondási ideje 12 hónap és ennyi jár neki végkielégítésként is.

Ahogy már írtuk, minden cégnél másképp oldották meg az adatok közzétételét. Volt néhány olyan cég, amelyik közvetlenül a címoldalra kitette a letölthető anyag élő linkjét, ráadásul ennek olyan címet adott - például vezetői bérek -, ami utalt a tartalomra. A legtöbb fantáziával talán a Balaton Volánnál dolgoztak, ahol a kormányrendelet egyik bekezdése alá linkelték be az adatokat a becsapós "rend" nevű állományba. Persze, rajtunk nem fogtak ki. Mint megtudtuk, Csima László vezérigazgató 858 ezer alapbért kap, amihez 50 százalékos jutalom társulhat.

Az összeállítást a megyei önkormányzat résztulajdonában lévő Veszprém Megyei Fűtés- és Melegvízszolgálta- tó Nonprofit Kft.vel zárjuk. Ennek ügyvezetője, Kovács Norbert 90 ezer forintot kap havonta.


(Infografika: Urbanics Pál)


Egy vállalkozás üzleti tervében elsősorban azt számolják, hogy az adott bérköltség mennyi nyereséget termel. Másik oldalról nem igazán arra figyelnek, hogy abból ki mennyit visz haza, hanem a cégnek mennyit kell kiadni a járulékokkal együtt. Egy-egy vezető hatékonyságáról persze látatlanban nem tudunk véleményt mondani, de azt viszonylag jó pontossággal ki lehet számolni, hogy egy adott vezetői bérből mennyi embert lehetne kisebb fizetéssel foglalkoztatni. A most érvényes szabályok szerint a bruttó bérekhez átlagosan még mintegy 33 százalék további közterhet kell hozzá tenni. Eljátszva a gondolattal - és a számokkal havi 800 bruttó fizetés költségeiből 6 személyt lehetne foglalkoztatni havi 135 ezerért, ami nettó százezret jelentene a dolgozóknak. Ha a 8000 ezerhez 50 százalék prémium is társul, akkor 9 személy helyett hozhatja a hasznot a vezető. Ha egy kicsit elengedjük a fantáziánkat, és havi 2,1 millió forintos bruttó fizetésre gondolunk, akkor ennek költségeiből a számításaink szerint már 16 ember kaphatna nem rossz fizetést. Amennyiben a 2,1 millióhoz az adott személynek adható maximális prémium is társul, akkor már 27 ember helyett dolgozik egyetlen személy. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!