Varga: lesz elég hal a Balatonban

Siófok - A tervek szerint napokon belül több tógazdaság is a Balaton kezelőjéhez kerülhet, ennek köszönhetően biztosítottnak tűnik a tó ivadék-utánpótlása.

Tremmer Tamás

Korábban már többször beszámoltunk róla, hogy tavaly nyáron kettévágták a Balatoni Halászati (BH) Zrt.-t, a piaci, kereskedelmi tevékenységekre megmaradt az ős társaság, a Balaton horgászatát, a tó kezelését pedig az újonnan létrehozott Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit (BHN) Zrt. hatáskörébe utalták.

A pecások öröme mindössze addig tartott, amíg rá nem jöttek, hogy a nonprofit társaság nem kapott a halgazdaságokból, így kétségessé vált, miből tudnak halat telepíteni a Balatonba. 

A helyzet azért sem volt egyszerű, mert a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a tavakra pályázatot írt ki. Szerencsére új helyzet állt elő azzal, hogy nem jelentkezett potenciális vevő, így a halászat nyakán maradtak a vagyonelemek. Az ősz, s az év eleje folyamatos egyeztetésekkel telt, kaphat-e, s ha igen, mit a BHN Zrt.? A döntés végül megszületett. A BH Zrt. legutóbbi közgyűlésén úgy határoztak, több tógazdaság kezelői jogát kaphatja meg a BHN Zrt.

Varga László, a BHN vezérigazgatója a Naplónak elmondta, a csütörtöki döntés értelmében a balatonlelle-irmapusztai (269 hektáros)-, valamint a buzsáki (135 hektáros) tógazdaságok kerülnek a nonprofit társasághoz. Az erről szóló szerződés most készül. 

A vezérigazgató arról is szólt, hogy méltányos bérleti díjat biztosan fognak fizetni, de ennek mértékéről és módjáról még nem született egyezség. A nonprofit társaságnak ezen felül két tava van, a balatonföldvári termelőtó (28 hektár), valamint a balatonszárszói horgásztó (31 hektár). A BHN tulajdonosi jogait gyakorló Balaton-felvidéki Nemzeti Park tulajdonában van a Töreki-tógazdaság (30 hektár), amit kezelésbe szintén megkaptak. A felsorolt összes vízfelület elég-e a balatoni halutánpótlás biztosítására? - kérdeztük Varga Lászlót.

Kifejtette, ezekkel a tógazdaságokkal a Balatonba telepítendő halak 80 százaléka előállítható. Van reményük arra is, hogy a fonyódi tó ugyancsak átkerül hozzájuk, s akkor az 500 hektáros vízfelületük kellő tartalékot nyújt ahhoz, hogy teljes mértékben házon belülről tudjanak eleget tenni a balatoni haltelepítési kötelezettségüknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!