Várpalotára csábították az új-zélandi vállalatot

<b>Várpalota</b> - Az új-zélandi AHI Roofing tetőfedő elemeket gyártó üzemének építése befejeződött, a műszaki ellenőrzést követően a tervek szerint februárban megindulhat a próbagyártás.

Szabó Péter Dániel

A várpalotai ipari parkban 5,4 hektáros területen megépült üzemben, ami az új-zélandi cég európai kereskedelmi, gyártási és logisztikai központja is lesz egyben, első körben 50 munkatársat alkalmaznak, majd június-július környékén, amikor a gyártás már élesben folyik, további 50 embert vesz fel a cég. 


A jelenleg átadás alatt álló üzemben a préselt lemezt darabolják
(Fotó: Kőrösparti Beatrix)

Az első évben hárommilliót gyártanak majd az új-zélandiak által forgalmazott tetőfedő elemekből, a teljes kapacitás pedig hatmillió darabév lesz, tudtuk meg Németh Árpád polgármestertől.  

- A cégcsoport vezetésétől azt az információt kaptam, hogy egy-másfél év múlva telepítik át a présgépet is Várpalotára. 

A jelenleg átadás alatt álló üzemben ugyanis a préselt lemezt darabolják, s arra kerül rá az új-zélandi terméskő-zúzalék, ha azonban a préselt lemezt is itt állítják majd elő, akkor a termék, illetve a cég után fizetendő iparűzési adóalap még magasabb lesz, hiszen az alapanyag és a kész termék ára közötti különbség még tovább nő. 

A teljes dolgozói létszám ebben a gyárban 160 fő körül lesz, amelyet az előrejelzések szerint 2010-re érnek el, ám azt már most bejelentették, hogy két-három éven belül tovább fogják bővíteni a gyárat, amire van is lehetőségük, hiszen az ipari parkban megvásárolt területen még van hely egy további üzemnek - mondta el a polgármester. 


Az üzemben ebben a hónapban megindulhat a próbagyártás
(Fotó: Kőrösparti Beatrix)

Érdekesség egyébként, s ezt Geoff Allen műszaki és technikai menedzser hangsúlyozta, hogy a válság gyakorlatilag nem érinti az AHI Roofing céget, ugyanis világszerte nemhogy csökkenne, hanem évente tizenöt százalékkal nő a kereslet a termékeik iránt, ami óriási eredmény a jelenlegi gazdasági helyzetben. 

- Ezért is tartom óriási eredménynek, hogy sikerült Várpalotára csábítani az új-zélandi céget, hiszen gondoljunk csak bele, egy autó- vagy autóalkatrész-gyártó üzem a piac visszaesése miatt nem tudna ilyen mérvű beruházásokat és fejlesztéseket tető alá hozni - jegyezte meg Németh Árpád. 

Információink szerint egyébként több más palotai cégnél is terveznek fejlesztéseket, mások mellett egy élelmiszerdiszkont-hálózat, egy sajtreszelő üzem, s a Bakony-Karsztvíz Kft. által tervezett ásványvízgyártó és -palackozó üzem révén is létesülhetnek új munkahelyek a városban, amelyek a tervek szerint úgymond kiválthatják az Okin Kft. révén elvesztett állásokat. 

Mint ismert, a cég vezetője január elején arról tájékoztatta a munkaügyi kirendeltséget és a dolgozókat, hogy az egykori Dikon Készülékgyártó Kft.megszünteti várpalotai üzemét. A bezárás 250 ember sorsát érinti.  

- December elején járt nálam Wachter István ügyvezető igazgató, aki elmondta, tart attól, hogy az Okin két üzemét Hajdúdorogon vonják össze. Elmondta, azért nem maradhat Várpalotán az üzem, mert egy tavalyi munkaügyi bírság miatt az itteni gyár nem jogosult az állami munkahely-megőrzési támogatásra. 

Miután azonban kérésemre eljuttatta hozzám a papírokat az ügyvezető kiderült, nem bérszámfejtési hiba, hanem szabálytalan túlfoglalkoztatás miatt kaptak munkaügyi bírságot. 

Az ügyvezető azt is elmondta, hogy a két gyár együttes vesztesége 170 millió forint egy évben, s ha valaki ezt kifizeti, akár Várpalotán is meg tudják tartani a termelést. 

Mi azonban csak úgy tudtunk volna segíteni a helyi támogatások révén, ha bizonyos ideig, minimum öt évig vállalni tudja a foglalkoztatást a településen, ezért nem helytálló az a városban terjedő pletyka, hogy a város nem volt hajlandó segíteni a munkahelyek megőrzésében - szögezte le Németh Árpád. 

Az önkormányzati munkahelyteremtésről szóló összeállításunkat a Napló szerdai számában keresse.
 
 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!