Veszprémi postásgyilkosság és a móri mészárlás - Pert nyert az igazi nyomravezető

Veszprém, Herend - Másodfokon is 100 ezer forint nyomravezetői díjat ítélt meg a bíróság kedden Szebenyi István "roncskutatónak", aki elvezette a rendőröket a veszprémi postásgyilkosság és a móri mészárlás megoldásához.

Munkatársainktól

Mint emlékezetes, 2002–ben nyolc embert gyilkoltak meg a móri bankban. A következő évben megölték a herendi F. György postást munka közben egy veszprémi panelház földszintjén. A Nemzeti Nyomozó Iroda végül Hajdú Lászlót és Kaiser Edét "vitte" bíróság elé, ahol az előbbi férfit 15 évi fegyházra (mint "fegyverszállítót"), társát, a "mészárost", életfogytiglanra ítélték. Csak később derült ki, hogy mekkorát hibázott ebben az ügyben az igazságszolgáltatás a rendőrségtől a bíróságig: semmilyen nyom, DNS-minta nem egyezett a két elítéltével. Mindesetre a két férfit igaztalanul bemártó Kiglics Attilának kifizették a rendőrség által felajánlott 25 millió forintot, s a postások 10 millióját.

Akkor vett a történet váratlan fordulatot, amikor a fémdetektorával kutató, Fejér megyében élő Szebenyi István megtalálta a tarjáni erdőben a két gyilkosságnál használt fegyvereket, ruhákat, lőszereket, s a ruhákat. Hajdút és Kaisert felmentették a súlyos vádak alól. (Mivel mindketten korábban más bűncselekményeket követtek el, még jó ideig rács mögött maradnak.)

Szebenyi István – immár a bírósági döntés alapján - joggal követelte a herendi önkormányzattól a 200 ezer forintos díjat, aminek csak a felét ítélte meg polgári eljárásban a bíróság - de már jogerősen. A férfi ügyvédjével, Dezső Antallal nem áll meg ezen a ponton, mert a nyertes (próba)per után célul tűzték a 25 és a 10 milliós díj megszerzését is. Azt mondják, ők arról nem tehetnek, hogy a rendőrség tévedett, s ezért másnak fizették ki a nyomravezetői díjakat.

- Jogszolgáltatás történt, nem pedig igazságszolgáltatás - közölte érdeklődésünkre Herend polgármestere. Vajai László elmondta, hogy Herend kétszázezer forintot ajánlott fel a postásgyilkosság nyomravezetőjének, az ügyben nyomozó hatóság, a Nemzeti Nyomozó Iroda viszont korábban arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy nem Szebenyi István a nyomravezető, és ezen a mai napig nem változtattak. Az önkormányzat egyébként még nem fizetett senkinek.  Nem az összeg, hanem a kikényszerített eljárás az, ami sérelmezhető - hangsúlyozta. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!