Világelső sümegi lufiszobrász - Portrékat, arcokat is elkészít

Sümeg - Egy hatalmas, vidám külsejű szúnyoggal szerzett lufihajtogató világbajnoki címet az Egyesült Államokban rendezett versenyen egy sümegi fiatalember. Dömötör Zsolt 23 nemzet 330 hajtogatója közül bizonyult a legjobbnak.

Szijártó János

Amint azt megtudtuk, Zsolt tizenhat éve foglalkozik lufihajtogatással. Már óvodás korában nagy hatást gyakorolt rá, amikor látta, hogy egy lufira csomót kötött valaki. Később egy kutya elkészítése bűvölte el, és ekkor döntött úgy, hogy megpróbálkozik a hajtogatással.Rengeteget gyakorolt, és mára hazánkban ő a top, sőt, az idei eredmények alapján a világon is. A szóban forgó világversenyen ugyanis a lufikból hajtogatott szúnyogfigurájával nyerte meg a versenyt, míg a tavalyi Belgiumban rendezett a világversenyen a harmadik helyet szerezte meg, a mindössze egyetlen lufiból létrehozott sünijével.

A szúnyognál a három lufiból kialakított két szem különösen elnyerte a zsűri tetszését. Bármit meghajtogat, amit kérnek tőle, mesefigurákat, állatokat, eszközöket, járműveket, fodros ruhákat, sokan például kifejezetten születésnapi meglepetés miatt keresik fel Sümegen.

A maga nemében egyedülálló módon portrékat, arcokat is elkészít, több hazai ismert személyt formázott már meg, nem kis sikerrel. Erre a mai napig más szakmabeli nem vállalkozott. Zsolt egyébként gyorsaságával is ámulatba ejti a közönséget, a gyerekeket és felnőtteket egyaránt.

A külső szemlélők csak azt látják, hogy hipp-hopp, egyik pillanatról a másikra valamilyen érdekes, humoros figura formálódik a színes lufikból. 2005-ben a magyar bajnokságon például tíz perc alatt 44 kutyát varázsolt elő, úgy, hogy mindegyiket tüdővel fújta fel.


 

A világbajnoki címről szóló hírt a napokban közölte a hazai sajtó, azt azonban lapunk munkatársa tudta meg kedden Sümegen, hogy Zsolt ezt az eredményt egy májusi megmérettetésen érte el. Ugyanis a lufiszobrászoknál az a gyakorlat, hogy amíg az angol nyelvű saját szaklap nem közli az eredményeket, addig a versenyzők nem publikálhatnak semmit. Tehát a nyilvánosságra hozott világbajnoki cím ezért került csak most a figyelem középpontjába. Dömötör Zsolt elmondta, hogy volt  augusztusban is egy világverseny, amelyet szintén megnyert, de annak részleteivel nem szolgálhat, a már említett okok miatt. De a Naplónak azért elárulta, hogy az idén ezzel együtt két világbajnoki címet szerzett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!