Világjárvány - Mekkora a baj?

Veszprém - Már nem is sertésinfluenza a neve, hanem influenza A Kalifornia H1N1 4. Jellegzetessége, hogy emberről emberre terjed, és komoly eséllyel lehet egy új világjárvány okozója. Veszprémben már jelentkezett egy Mexikóban járt, betegségre panaszkodó férfi, akiről végül kiderítették nem hordozója a hírhedt vírusnak.

Martinovics Tibor

Elég komoly a baj,  könnyen lehet világjárvány a vírusból. Ezt jelzi, hogy az egészségügyi világszervezet (WHO) most már a négyes fokozatú riasztást léptette életbe.  

Nagyon keveset tudunk magáról a vírusról, az elkövetkező egy-két hétben sokminden eldőlhet. Döntő lehet, hogy az esetleges európai  megbetegedéseket miként tudják az érintett országok lokalizálni. 

Most véleményem szerint az a legfontosabb, hogy megszerezzük magát a vírust és készítsünk belőle védőoltást - vélekedik dr. Bujdosó László, regionális tisztifőorvos. 

A Pandémiás Bizottság vezetője hangsúlyozta: az emberiség számára egy teljesen új, humán vírussal van dolgunk, amelyben több influenzavírus keveredett egymással. Nincs értelme összehasonlítani a 2005-ös madárinfluenzával, mivel  az új vírus egyszerű cseppfertőzéssel az emberek között is terjed.


A Kalifornia H1N1 4 valószínűleg a sertésekből indult ki,  ám az influenza vírusokra fogékony állatokban keveredtek a különböző vírusfajták, az állati illetve a humán kórokozók,  ebből jött létre az új vírus, amelynek már nincs köze a sertésekhez. 

Azt nem tudni, hogy a régről ismert vírusokból mennyi maradt benne, ezért abban is csak reménykedni lehet, hogy az influenzavírus ellen beoltottak bizonyos védettséget élveznek ellene - magyarázta Bujdosó László. 

Magyarországon eddig hat gyanús esetet vizsgáltak, közülük az egyik egy veszprémi férfié. Információink szerint a  férfi  Mexikóból történő hazautazása után két héttel észlelte magán a tüneteket, ami a veszélyes vírushoz túl hosszú lappangási időnek számít. 

Ettől függetlenül a férfit átszállították a fehérvári kórházba, ahol laboratóriumi vizsgálatok után megállapították nem az új humán vírust kapta meg. Ettől függetlenül jelenleg is a kórházban van megfigyelés alatt. 

A vírus tünetei semmiben sem különböznek a hagyományos influenzáétól, vagyis hírtelen felszökő, magas lázzal, végtagfájással és levertséggel jár. Lappangási ideje rövid, maximum tíz nap. A rendelkezésre álló kevés információ miatt egyelőre azt sem tudni, kiket, melyik korcsoportot veszélyezteti elsősorban. 

Lefolyása azonos az influenzáéval, leggyakoribb szövödménye a bakteriális tüdőgyulladás. Mindenesetre Magyarország vadvírust kért az Egyesült Államoktól annak érdekében, hogy védőoltást készítsen belőle.  

Egyelőre folynak a tárgyalások. Ha meg van maga a vírus, akkor 8-12 hét alatt abból védőoltást tudunk csinálni, úgy hogy az első héten már fél millió, kipróbált vakcina áll rendelkezésre. 

A világon egyedül Magyarország képes vadvírusból oltóanyagot előállítani - fogalmazott a Pandémia Bizottság vezetője, aki kérdésünkre megerősítette: a világjárványok valóban 40-50 éves ciklusokban jelennek meg, az utolsó az egymillió emberéletet követelő 1968-as Hong Kongi influenza volt, így minimum  ötven százalékkal nőtt az esélye egy napjainkban bekövetkező világjárványnak. 

Jelenleg két gyógyszer is van, ami a vírus egyik enzimjét gátolja, így lehetséges ellenszer lehet, ezekből a készítményekből az állam jelentős raktárkészletet halmozott fel.

Modellezték milyen hatással lenne hazánkra egy esetleges világjárvány. E szerint a járvány több hullámban támadna, és összesen több, mint két és fél millió embert betegítene meg. 

Akár veszélybe kerülhetne az ország működése is, ha a tömeges betegségek miatt a létfontosságú intézményekleállnának  erre egyébként külön stratégiája van az államnak, mint ahogy rendelkezünk egy nemzeti influenza pandémiás tervvel is. 

A vírusok önmagukban nem mutatnak életjelenséget, amint azonban  szervezetbe kerülnek azonnal reprodukálják magukat és legyártatják saját örökítő anyagukat és könnyen fejlesztenek ki védettséget gyógyszerekkel szemben. 

Amellett, hogy nagy túlélők, jellemző tulajdonságuk, hogy ellopnak információkat az adott szervezetből, azokkal keveredve gyorsan mutálódnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!