Visszafizetett büntetések - Majdnem drága tanulópénz

Balatonalmádi - Összesen kétszáz autóst büntettetek meg tavaly nyáron és idén télen az Öregparkban, mert természetvédelmi területen parkoltak. Ez jókora, 150 ezer forintos bosszúságot jelentett a autótulajdonosoknak, akik a büntetés miatt nem a legjobb hírét vitték a városnak, presztízsveszteséget okozva a településnek.

Halmos György

Az ügyükben a közelmúltban gyökeres változás következett be, ugyanis mindannyian visszakapták a pénzüket. 

A szabálysértést elkövették, a törvény sem változott meg, sőt a terület helyi védettsége is megmaradt. A megoldás az, hogy Magyarországon, a kiskapuk országban élünk. (Nemcsak képletesen, mert az autósok a kerékpár útra hivatkozva úszták meg a büntetést, de erről majd később.) 
 
Bizonyos tekintetben drákói szigorúságú objektív felelősség tavaly májusi bevezetése után Veszprém megye két büntetéstípusban, a tilos jelzésen való áthaladásban és a természetvédelmi területre való tiltott behajtásban is az élre ugrott. Olyan sok bírságot szabtak ki az említett két szabálysértési típusban, hogy az még a hatóságot is megdöbbentette. 

A Budapest és Jutasi út kereszteződésében lévő ipari kamera ipari mennyiségben termelte a felvételeket a pirosban áthajtókról, több mint másfélezer embert büntettek 100 ezer forintra. 

Nem ekkora volumenben, de szintén országos csúcstartó az almádi Szent Erzsébet liget, vagy ahogy sokan ismerik az Öregpark, ahol körülbelül 200 autóst bírságoltak meg egyenként 150 ezer forintra tiltott parkolás miatt. 

Az ember ilyenkor felkapja a fejét, mert általában a tiltott parkolást lényegesen alacsonyabb összegből megússza a vétkes, kivéve, ha természetvédelmi területen parkol. 

Az Öregpark pedig az, hiszen helyi védettség alatt áll. (Az Öregparkot 1977-ben még a megyei tanács nyilvánította védetté, a terület státusát az önkormányzat 2007-ben és tavaly júniusban is megerősítette, és figyelemfelhívó táblákat helyeztek ki.) 

Az objektív bírásg bevezetése előtt a természetvédelmi területen való bírságolásra egyébként az volt a jellemző, hogy elvétve alkalmazták. 

A helyzetet jól jellemezte az, hogy állítólag volt olyan ember, aki hallott arról, hogy valakinek az ismerősét talán megbüntették ilyenért.
 
A probléma az, hogy a Wesselényi strand előtti parkolóhelyek száma véges, egy-egy nyári hétvégén, melegebb napon jóval többen mentek a vízpartra, mint ahány parkolóhely volt, sőt a jégkarnevál időszakában is előfordult hasonló jelenség. Sokan a fűre álltak, ami viszont természetvédelmi területnek számít. 

Fűre parkolni nem szép dolog, itt még olcsó mulatságnak sem tekinthető. A bírságokat egyébként fényképfelvételek alapján szabták ki, amelyeket az almádi kapitányság munkatársai készítettek a tilosban parkoló autókról. 

A városban egyébként mindenhol ingyenes a parkolás, a közelben több parkolóhely is van, például a Pannónia kulturális központ, vagy a diszkontáruház előtt, azonban sok autós a kocsijából egyből a Balatonba akar lépni - hangzott el egy reagálás a városvezetőtől akkor.

Kiderült, hogy a megbüntetett autósok azt a kiskaput használták ki, hogy a területre be lehetett jutni egy olyan úton, ahol nem volt feltüntetve az, miszerint a park helyi védettségű. (Úgy tudjuk, hogy a kerékpárútról van szó.) 

Így viszont már nem az objektív felelősség, hanem szabálysértés kategóriájába tartoznak az ügyek, vagyis a jogsértő autósokat legfeljebb 30 ezer forintra büntethették volna meg. 

Ugyanakkor a szabálysértési eljárásokat sem indítottak, mert bár a szabálysértés megvalósult, eltelt az elévülési idő, ami hat hónap - tudtuk meg a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság alosztályvezetőjétől. Csibrik Csaba alezredes elmondta, hogy a jelenlegi helyzetet rendőri eszközökkel nem lehet megoldani. 

Az önkormányzat térfelén pattog a labda, vagyis a városnak kell tennie azért, ha meg akarja akadályozni azt, hogy szabálytalanul parkoljanak a védett területen.
 
A parkolás témájának megnyugtató rendezése azért sem várathat magára, mert lassan kezdődik a turisztikai szezon, illetve az Öregpark növényzetét és területét csaknem 50 millió forintnyi pályázati pénzből újították fel, vagyis kimondottan káros lenne, ha a frissen ültetett növényzetet az autósok tönkretennék.
 
A témával a képviselők már több ülésen is foglalkoztak, legutóbbi márciusban került napirendre a kérdés. Bár a témával kapcsolatos előterjesztés alternatívaként tartalmazta, hogy meg lehetne szüntetni a terület védettségét, ezzel a huszárvágással megoldódna a probléma, a képviselők úgy döntöttek: a védettséget változatlan területi hatállyal fenntartják. 

Több döntés is született így a testület felhatalmazta a polgármestert, hogy tárgyaljon a MÁV-val a strand közelében lévő, parkoló kialakítására alkalmas területek átvételéről. 

A testület támogatta az is, hogy zöldterület védelmét biztosító műtárgyakat, kerítést, terelőoszlopokat, lánckorlátokat szereltessenek fel. 

Vizsgálják azt is, hogy az Öregparkban lévő parkolók üzemeltetésére parkolóőröket, illetve parkőröket alkalmaznának a közfoglalkoztatás keretei között. 

Elhangzott, hogy figyelemfelhívó táblákat tesznek ki, miszerint a tilos parkolás 150 ezer forintos büntetést von maga után.

Keszey János, Balatonalmádi polgármestere érdeklődésünkre elmondta, hogy a probléma csúcsidőben két hétvégén jelentkezett a városban.  

Parkolóhely van elég a közeli áruház mellett is, de a sokan nem hajlandóak néhány száz métert megtenni a starndhoz. 

Az önkormányzat ezért nem alakít ki több tízmillióért újabb parkolókat - hangsúlyozta a város vezetője. Hozzátette ugyanakkor azt, hogy mindenki számára megnyugtatóan szeretnék rendezni a helyzetet. 

A jövő héten az önkormányzat és a rendőrség, valamint közlekedési szakemberek bejárják a területet, megnézik hová kell kitenni közlekedési és tiltótáblákat, miként lehet egyértelműsíteni a parkolási helyzetet.  

Emellett olyan eszközöket vásárolunk, amikkel meg tudjuk akadályozni a fűre parkolást, ezekre már árajánlatokat kértünk be.
 
Az óra ketyeg, a szezon hamarosan indul...
 
(Fotók: Gáspár Gábor) 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!