Zágráb bírósági döntést akar

<b>Zágráb</b> - Horvátország hétfőn bejelentette, hogy elfogadja közvetítőként az Európai Uniót a szlovén-horvát határvitában, de csak azzal a feltétellel, hogy a jogvitát végérvényesen a hágai Nemzetközi Bíróság előtt fogják rendezni.

MTI

Az Európai Unió "közvetítői csoportjának abban kellene segíteni a két országot, hogy megfogalmazzanak egy megállapodástervezetet azzal a céllal, hogy előterjesszék határvitájukat a Nemzetközi Bíróságnak" - hangsúlyozta az a közlemény, amelyet Stipe Mesic horvát elnök, Ivo Sanader kormányfő és a parlamenti pártok vezetőinek tanácskozása után tettek közzé Zágrábban. Későbbre sajtótájékoztatót is ígértek az EU-nak adott válaszról.

A horvát és a szlovén külügyminiszter, Gordan Jandrokovic és Samuel Zbogar kedden Brüsszelben külön-külön részletesen is kifejtik országaik álláspontját a közvetítésről az Európai Bizottság bővítési biztosának - közölte a zágrábi külügy- és európai integrációs minisztérium.

Olli Rehn, bővítési biztos múlt csütörtökön felszólította a két országot: fogadják el Brüsszel közvetítésre tett ajánlatát, hogy végre dűlőre jussanak a Horvátország EU-csatlakozását hátráltató jogvitában. Leszögezte ugyanakkor, hogy egyik fél sem kötheti ennek elfogadását "megvalósíthatatlan feltételekhez".

A bővítési biztos januárban a Nobel-békedíjas Martti Ahtisaarit kérte fel, hogy segítsen rendezni Zágrábnak és Ljubljanának a területi vitát, amely 1991-es függetlenségük óta mérgezi a két volt jugoszláv tagköztársaság viszonyát.

Zágráb most rábólintott Rehn indítványára, és közölte, arra számít, hogy "azonnal újraindulhatnak" EU-csatlakozási tárgyalásai, amelyeket még az év vége előtt szeretne lezárni.

Horvátország EU-belépését Szlovénia akadályozza azzal, hogy a határvita miatt nem járul hozzá a csatlakozási tárgyalások újabb témafejezeteinek megnyitásához. Ljubljana már korábban tudatta, hogy elvben elfogadja közvetítőnek Brüsszelt. 

Egyelőre azonban nem világos, hogy a közvetítés feltételes zágrábi elfogadása meggyőzi-e az EU-tag Szlovéniát, és feloldja-e a témafejezetek közül 12 - azaz egyharmaduk - megnyitása ellen decemberben emelt vétóját.

A vitatott húszegynéhány négyzetkilométernyi terület túlnyomó része vízfelület: a Pirani-öböl, amelybe a Dragonja folyó, Horvátország és Szlovénia természetes határfolyója ömlik. 

Az öblöt a szlovénok teljes egészében maguknak szeretnék, a horvátok szerint viszont az öböl felezővonalánál kell meghúzni a határ vonalát. Ez utóbbi esetben azonban az olasz és a horvát tengeri határ összeérne, s elvágná a 42 kilométeres szlovén tengerpart kijáratát a nemzetközi vizektől. 

A feleknek emellett vitája van a Zumberak-hegységen át vezető szárazföldi határral kapcsolatban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!