Zenével a rasszizmus ellen

Az Antirasszista Világnap alkalmából, a Zene a rasszizmus ellen (ZARE) kampány keretében rendezik meg azt a vasárnapi fővárosi rendezvényt, amely a Gödör Klubban lesz; fellép mások mellett az Animal Cannibals, a Hangmás, a Neo, és egy erre az alkalomra összeálló szupergroup is.

MTI

 A zene a legjobb közös nevező és nyelv - ez a mottója a 2009-ben indult ZARE-projektnek, amely egy nagyszabású eseménnyel, a tavalyi Sziget fesztivál nulladik napján tartott tízórás monstre koncerttel mutatkozott be. A Zene a rasszizmus ellen kampány az Egyesült Királyság budapesti nagykövetségének kezdeményezése, amelyet a Szubjektív Értékek Alapítvány koordinál.    A szervezők tájékoztatása szerint a vasárnapi rendezvényen beszédet mond Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Egyesült Államok budapesti nagykövete, Cecilia Björner svéd nagykövet, valamint Dawn McKen, a brit külképviselet helyettes vezetője.    A Gödör nagyszínpadának első produkcióját a magyar hip-hop élet motorja, az Animal Cannibals fogja össze; a bringás hip-hoptól az erdélyi jazzy-rapig a szubkultúra sok-sok arca képviselteti magát. A második blokk fellépői a magyar rock-, electro- és indie-színtér képviselői, akik erre az alkalomra összeállított feldolgozásokkal érkeznek. Közöttük lesz az Apey And The Pea, az Esti Kornél, a Grand Mexican Warlock, a Hangmás, a Jacked, a Jazzékiel, Kristóf Norbert, a Neo, a Subscribe, a Superbutt, a Supernem, a The Trousers és a Turbo.

A harmadik rész főszereplője az ismert világzenei csapat, a Karaván Família lesz, amely erre az alkalomra kiegészül Szűcs Krisztiánnal (Heaven Street Seven, The Twist), Harcsa Veronikával, Papp Szabolccsal (Supernem), KRSÁ-val (Pannonia Allstars Ska Orchestra), Csongor Bálinttal és Tilk Mátéval (Subscribe), Kowalskyval, Tanka Balázzsal (Turbo) és Vörös Andrással (Superbutt), hogy átértelmezzék egy-egy számukat. Az estét a kávézó melletti kisszínpad punkprogramja nyitja. A rendezvény ingyenes.    A ZARE idén csatlakozott a tavaszi ENSZ Antirasszista világnaphoz kapcsolódó Európai Rasszizmus Elleni Akcióhéthez. Ennek keretében több mint negyven országban zajlanak az események, amelyek célja felhívni a polgárok figyelmét a rasszizmus okozta problémákra, illetve azok lehetséges megoldásaira. A ZARE égisze alatt Magyarországon március 12-től számos rendezvényre került-kerül sor, Budapest mellett vidéki helyszíneken (Miskolc, Debrecen, Győr, Szombathely, Szeged, Székesfehérvár, baja, Pécs, Gyula) is.
 A Zene a rasszizmus ellen kampány tavalyi életre hívásában közreműködött brit szervezet, a Love Music Hate Racism 2002-ben a Rock Against Racism (RAR) mozgalomból született újjá. Utóbbi 1976-ban indult, két rocksztár, Eric Clapton és David Bowie rosszízű kijelentései nyomán. A RAR eredetileg egyetlen koncertre szerveződött, ám egy rendkívül erős és széles körű rasszizmusellenes kampányban csúcsosodott ki, amelynek eredményeképpen 1980-ra sikerült elszigetelni a brit náci nemzeti frontot.
 A RAR tevékenysége a punk és a reggae műfajában fejtette ki leginkább hatását; olyan előadók álltak a három évtizeddel ezelőtti mozgalom szolgálatába, mint az ASWAD, a Clash, a Steel Pulse, a Buzzcocks, Elvis Costello vagy a Specials.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!