Cozma

2011.04.13. 10:26

Beszámíthatóak a Cozma-gyilkosság vádlottjai

Veszprém - Nem szenved elmebetegségben, vagy büntethetőséget kizáró pszichés betegségben a Cozma-gyilkosság erőszakos bűncselekményeivel vádolt öt vádlottja közül egyikük sem.

Halmos György

Így foglalható össze az igazságügyi és elmeorvosi szakértők véleménye, amit szerdán ismertettek a megyei bíróságon. Az orvosi vélemény szerint Raffael Sándor, az ügy elsőrendű vádlottja átlagos intellektusú, frusztrációtűrő képessége viszont alacsony, impulzív megnyilvánulások előfordulhatnak nála, ami alacsony fokú személyiségzavarra utal, az nem közelíti meg a betegség szintjét.

Raffael Sándor a tárgyaláson új szakértői véleményt kért, amiatt, hogy időközben részletes vallomást tett az üggyel kapcsolatban, szeretne rávilágítani azokra a korábbi eseményekre, amelyek kiválthatták ezt a reakciót. A szakértő a beismerő vallomás tartamának ismeretében azt mondta, hogy véleménye szerint továbbra sem lehet tudatbeszűkült állapotról beszélni, hiszen a vádlott aprólékosan, részletesen számol be a történtekről, megfontolt cselekményekről beszélt, tudatos döntéseket hozott.

A vádlottak  képesek voltak cselekményeik következményeit felmérni, és arra, hogy a felismerésnek megfelelő magatartást tanúsítsanak. A vádlottak mindegyik átlagos intellektusú, bár Bihari Csabánál (ötödrendű vádlott) az átlagnál alacsonyabbat mértek, de mentális hanyatlás nem mutatható ki, míg Pál Gábor (negyedrendű vádlott) érzelmileg labilis, sorozásakor pszichológusi szakvélemény készült róla. Elhangzott, hogy Sztojka Ivánnak (harmadrendű vádlott) korábban pszichiátriai kezelésre járt, jelenleg is többféle gyógyszert szed. Németh Győző (másodrendű vádlott) szintén átlagos intellektusú, ugyanakkor kisebbrendűséggel küzd.

 

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott játékosát 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. A segítségére siető sporttársait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették. Az emberölés ügyében hét ember ellen emeltek vádat.

  

A Cozma-gyilkosság és a tragédia háttere. Klikk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!