Csesznek

2015.08.01. 13:57

Tovább épül a cseszneki vár – impozánsabb és biztonságosabb is lett

Csesznek - Megfelelő ütemben és kiváló minőségben haladnak a felújítási munkálatok a várban, tudtuk meg Nagy Ferenc várkapitánytól. Már most az eddigiekhez képest más és megkapóbb látvány fogadja a látogatókat.

Kutasi Zsófia

A cseszneki vár alsó vári része újul meg a beruházásnak köszönhetően. Az alsó várkapu torony bal oldala megmagasodott, a falakat, mint annak idején a sziklákra alapozva építik tovább. A várfalat is megmagasították, az alsó várkapu torony pedig a tervek szerinti teljes magasságában áll. A bejárathoz egy kétszárnyú fémborítású matt színű kapu kerül, amely lehetővé teszi, hogy a terület zárható legyen.

Elkészült a fogadóépület, amely recepció és bemutató tér is lesz egyben. Itt egy kiállítás is helyet kap majd, amely Nagy Ferenc elképzelése alapján bemutatja a vár fejlődéstörténetét, fegyvermásolatoknak ad helyet, valamint megtekinthetőek lesznek a további rekonstrukciós tervek.

Elkészült a vizesblokk, női, férfi és mozgássérült mellékhelyiségekkel, amelyre a várkapitány szerint már szintén nagy szükség volt. A fogadóépület és a barokk óratorony közötti támfalat is megerősítették, megmagasították.

Szintén elkészült az alsó kaputól a barokk őrtoronyig az útburkolat, amellyel a látogatók már most nagyon elégedettek. Az esztétikai mellett a gyakorlati funkciója is jelentős, hiszen ezentúl az esőzések után nem kell murvát hordani az utakra, amit eddig talicskával oldottak meg az üzemeltetők. A csapadékvíz elvezetési rendszert is kiépítik, jelenleg azon a faluban dolgoznak a szakemberek.

 

A fogadóépülettel szemben egy pihenőterasz kapott helyet, ennek köszönhetően a szabadtéri várjátékokat az épületen belül is megrendezhetik.

Nagy Ferenc elmondta, a nemzeti vár program harmincegy vár rekonstrukcióját tűzte ki célul, a programban a cseszneki vár is szerepel hétszázötven millió forintos fejlesztési összeggel.

A jelenlegi felújítási munkáknak köszönhetően a vár nem csupán impozánsabb lesz, hanem egyben biztonságosabb és bezárható is.

A munkálatok április elején kezdődtek és várhatóan augusztus közepén befejeződnek. A négyszáz millió forintos fejlesztés egy újabb lépés a várkapitány álmához, a vár teljes rekonstrukciójához.

A munkálatok augusztus 19-ig tartanak, mely időszak alatt a vár továbbra is látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!