Csetény

2017.01.24. 21:15

A pedagógusok adtak műsort

Csetény - Rendhagyó módon ünnepelték a Vámbéry Ármin Általános Iskolában a magyar kultúra napját. A pedagógusok készültek műsorral diákjaiknak, a magyar kultúra egy-egy gyöngyszemét idézve.

Müller Anikó Hanga

A kollektíva egyperces néma felállással emlékezett a veronai szerencsétlenség áldozataira, majd Galambos Szilvia igazgatónő a magyar kultúra napja eredetét idézte. A magyarságnak a 19. századig nem volt nemzeti himnusza. Kölcsey Ferenc a bécsi udvar alkotmánytipró intézkedéseinek fokozása idején írta hazafias költészetének legnagyobb remekét, a Hymnust, melyet 1823. január 22-én fejezett be.

A magyar kultúra értékeiről való megemlékezés gondolatát ifjabb Fasang Árpád vetette fel 1985-ben. Úgy vélte, a nap alkalmas annak tudatosítására, hogy meríthetünk az ezeréves örökségből, hogy van mire büszkére lennünk. Vallotta, ez az örökség tartást ad. Kusicza Lilla el-szavalta a névadó" verset, a Himnuszt. Az ünnepség mottója - a pedagógusok e téren való példamutatását erősítve - Nagy László sorai voltak: Vezesd őket, utat ne tévessz, s magadhoz mindig hű maradj, mert élen állsz, és messze látszol, sose feledd: példa vagy!"

A kisdiákoknak különleges élményben volt részük, tanáraik új arcát ismerték meg az ünnepségen Fotó: Müller Anikó Hanga

A kisdiákoknak különleges élményben volt részük, tanáraik új arcát ismerték meg, akik rövid hitvallást fogalmaztak meg a kultúrához való viszonyulásukról, megindokolták választásukat, majd verset mondtak, énekeltek, zenéltek, megidéztek egy-egy zenei, művészettörténeti videórészletet. Elhangzottak Kosztolányi Dezső, Ady Endre, Romhányi József, Gyimóthy Gábor versbe öntött gondolatai, Tormay Cécile sorai, Lázár Ervin meséje, Simándy Józseftől a Hazám, hazám operaária a Bánk bánból, Bródy János és az Illés együttes dalai, a Kávészünet együttes dalfeldolgozása, volt citera-, furulya- gitárzene, filmkockák peregtek a cseszneki vár múltjáról. Értéket közvetítettek, élményszerűen.

- A kultúrával több helyen találkoztok, de a legtöbbet a családban és az iskolában szívjátok magatokba. Tanáraitok példák, a kultúrát közvetítik számotokra tudatosan és tudattalanul. Ma tudatosan tesszük ezt, mindenki maga választotta darabbal készült. Tanáraitok egyéniségek, mindegyikük más és más, példájuk meghatározó lehet életetekre. Ma saját kincseiket adják számotokra, melyekre szeretnék ráirányítani a figyelmeteket, hangsúlyozta az igazgatónő.

Zárásként a pedagógusok együtt énekelték József Attila Rejtelmek című megzenésített versét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!