Csetény

2016.09.21. 18:57

Állandóan ment a vonulás - Feldúlta a kisváros nyugodt életét a migrációs nyomás

Csetény – A határ mentén soha nem volt könnyű az élet, de a migráció óriási probléma elé állította a mórahalmiakat – mondta Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere, aki az illegális migrációról tartott előadást a Holitscher kastélyban.

Kutasi Zsófia

Nagy Attila, Csetény polgármestere az előadás előtt elmondta, a beszámoló célja, hogy az emberek testközelből kaphassanak információkat az illegális migrációról és annak hatásairól.

Nógrádi Zoltán elmondta, huszonkét éve a kisváros polgármestere.  Már 2014 második felében tapasztalták, hogy a zöld határnál őrizetlen külterületen megjelentek a migránsok.  2014 végére elindult „egész Koszovó” szinte egész falvak sorakoztak a határnál és indultak Németország felé. Ez volt az első komoly stresszhelyzet, mondta a polgármester.

Mint mondta, ez a vonulás elcsendesedett, azonban 2015 februárjában újabb hullám érkezett, melynek következményeként a nyárra a vonulók száma elérte a napi több ezer főt. A hétezer fős kisváros lakosai korábban békés életet éltek, igyekvő közösséggel, azonban otthonuk  egyik pillanatról a másikra háborús zónává vált.

Naponta 4-5000  ember vonult az utcákon, közterületeken, gps koordináták alapján haladtak egyenesen, keresztül mindenen, akadály nem téríthette el őket. Ahogy a polgármester fogalmazott, folyamatosan haladt a népvándorlás.

Volt, hogy a város központjában rövid idő alatt menekülttábor  állt fel 50 sátorral. Állandó feszültség uralkodott a nap 24 órájában. Nógrádi Zoltán elmondta, a vonulás hatalmas stresszel járt a lakosok számára, bizonytalanok voltak: lesz-e erő, ami valaha megállítja, kontrollálja, a migrációt.

A mórahalmiak sebeket kötöztek, gyerekeket itattak, a mentőszolgálat éjjel nappal életet mentett, ezreket gondoztak. Amit emberként magyarként a kötelességük volt, azt megtették, a humánum és a keresztény elvek mentén. Szívszorító történeteket hallottak, de találkoztak agresszióval is. Végül elfogyott az erejük, arra gondoltak, nincs perspektíva, nincs más választásuk, csak az, hogy elköltözzenek.

Nógrádi Zoltán vetítésen mutatta be a nyugodt életet, ami jellemezte a közösséget, valamint a változásokat, melyeket a migráció eredményezett. Úgy érezte, magukra maradtak a problémával.

- Normális az, hogy a világ egyik fele úgy dönt, átköltözik a világ másik felére kontroll nélkül, figyelmen kívül hagyva azokat, akiken átvonulnak, majd megválaszthatják, milyen szabályok között élnek? Erre az a válasz, hogy ez így nem elfogadható. Ha ez normális folyamat, felesleges határokat fenntartani. – fogalmazott a polgármester.

Nógrádi Zoltán elmondta, úgy jött számukra a kerítésépítés mint egy falat kenyér. A kerítés felállítása és folyamatos őrzése óta megszűnt minden teher, újra vannak vendégek, élik a mindennapi életet.

A polgármester szerint az ország jelentős része nem ismeri azt, amin a mórahalmiak átmentek, de ne is ismerjék meg.  A mórahalmiak a kisváros nevében azt kéri, vegyék komolyan a népszavazást.  A kényszerbetelepítés meghívólevél millióknak. Ha Európa azt üzeni, megoldják a migránsok problémáit, az meghívólevél mindenkinek. Ha ez az intézmény létjogosultságot kap, újra megtörténik az, amin keresztülmentek és ezt nem akarják, elég volt.

- Csak rajtunk vezet az út nyugat felé, tranzit országgá váltunk – fogalmazott Nógrádi Zoltán. Kiemelte, ne a politikusokért, értük tegyék meg az emberek, hogy a kényszerbetelepítés ellen szavaznak, hogy még egyszer ne kerülhessenek ilyen helyzetbe.

Címkék#migráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!