Csetény

2016.10.24. 07:26

Egy nép azt mondta: elég volt

Csetényben, 2016. október 23-án délután emlékeztek arra, hogy mit üzen a múlt 60 év távlatából.

Civil Tudósítónktól

Október 23. minden magyar ember szívében a szabadságvágynak az elnyomás elutasításának és a demokráciáért való hősies küzdelemnek a napja. 1956. október 23-án a budapesti Bem téren a szovjet megszállást és diktatúrát tovább már nem tűrő hazafiak – egyetemisták, értelmiségiek, munkások – több tízezres tömege forradalmat és szabadságharcot hirdetett! Aznap összefogott a nemzet és közösen mondta ki, Márai Sándor jól ismert gondolatát: „ ELÉG VOLT ”!

A csetényi Vámbéry Ármin Általános Iskola diákjai hozták el az ünnep üzenetét. Közösen emlékeztek meg a diktatúra áldozataira, sokan vannak, akik már nem tudják elmesélni, hogy nekik mit jelentett akkor a szabadságharc résztvevőjének lenni, szerencsére nagyon sok veterán katona, forradalmár, egyszerű ember és asszony élte túl ezt az tragédiát, nekik ezen a napon újra felszakadtak azok a sebek, amit még a forradalom hagyott ott. Hisz elvesztették férjüket, gyermekeiket, barátaikat, s biztosan nem volt könnyű nekik sem.

Az ünnepi műsort követően a tisztelet és megemlékezésjegyében mécseseket gyújtottak és  koszorúzásra került sor. Koszurút helyeztek el, a Fidesz Magyar Polgári Szövetség képviselői, Csetény Község Önkormányzat polgármestere és képviselői, a Vámbéry Ármin Általános Iskola pedagógusai, a Csicsergő Óvoda pedagógusai, a Lövész klub képviselői.

Bibó István (1956) szavai, ma is aktuálisak:  „ A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem.”

Kelemen Anita

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!