Csögle

2017.01.06. 08:22

Kilátót és kerékpárutat terveznek

Három civil szervezet működik a 676 lakosú Csöglén.

Tisler Anna

A sportegyesület labdarúgói az újjáalakulás első évében már a tabella második helyén állnak. Az iskola, ahova hat településről járnak diákok, labdarúgásban és matematikában a legerősebb, de minden területen vannak kiemelkedő diákok. Kustos Péter polgármester az első ciklusát tölti. Ajkán élt, majd családjával Csöglére költözött. Gyermekei ott járnak óvodába és iskolába. A település határában a dombon kilátót és kerékpárutat szeretnének építeni, hogy a kirándulók megismerhessék az egyedülálló élővilágot. A termőföldjeik jók, többen folytatnak mezőgazdasági vállalkozást.

Kustos Péter polgármester Fotó: Tisler Anna

A start programban az önkormányzat is sikeres mezőgazdasági tevékenységet folytat, tizenhat közfoglalkoztatottnak biztosítva ezzel megélhetést. Tavaly a burgonyatermésük kiváló volt, 35 tonna termett. Három, egyenként 200 négyzetméter alapterületű fóliasátorban fűszerpaprikát termeltek, amit ledarálnak. Tervezik, hogy állattartással bővítik a programot, szárnyasokat nevelnének, és a takarmányt is megtermelnék. Pályázatból traktort szeretnének vásárolni. Hűtőkamrát is kaptak a termények tárolására, amit a hivatal udvarán állítottak fel.

Az önkormányzat több módon támogatja a nehezebb élethelyzetben levő lakóit. Akik a szociális rendelet szerint megfelelnek a feltételeknek, decemberben 20 ezer forint közüzemi díj hozzájárulást kaptak. A rászorulóknak a start munkaprogram keretében megtermelt burgonyából is jutott egy zsákkal. A szociális tüzelőprogramban 18 tonna szenet kapott a község, amelyből 115 családnak biztosítanak legalább egy hónapra elegendő tüzelőt. A szén a polgármesteri hivatal udvarán várja, hogy kiszállítsák.

Kustos Péter polgármester Fotó: Tisler Anna

Kustos Péter sikeresként értékeli a 2016-os évet, ugyanis tavaly alakult meg a polgárőrség. A 36 tagú egyesület elnöke Ambrus Zoltán. A polgárőrök hetente többször adnak járőrszolgálatot. Az egyesületnek nincs gépkocsija, ezért a tagok saját gépjárművükkel látják el a szolgálatot, de járnak gyalogosan vagy kerékpárral is. A felszerelésük, a láthatósági mellény és az igazolvány beszerzéséhez anyagilag is hozzájárultak a tagok. A községben nincs gond  a közbiztonsággal.  Főként az idősek biztonságérzetét növeli, hogy gyakran éjszaka is feltűnnek a járőrözők az utcán.

A nyugdíjasklub a lakosságszámhoz viszonyítva nagy létszámmal, negyven fővel működik. A vezetője, Csillag József a tagok igényeinek megfelelően szervezi a programokat. Gyakran hallgatnak előadásokat a korosztályt érdeklő témakörökben. A klubfoglalkozásaikon jól érzik magukat. Főként az egyedül élőknek jelent sokat az, hogy megtalálják a helyüket egy kortárs közösségben. Az idősgondozásra is van igény.

Öt gondozónő látja el a mindennapokban segítségre szoruló idős embereket, jelenleg harminchatan veszik igénybe a szolgáltatást. A gondozókat Hodászi Idát, Bárány Viktóriát, Kámi Balázsnét, Ambrus Tibornét és Piriti Orsolyát a bobai evangélikus szeretetszolgálat foglalkoztatja.  Hodászi Ida és társa, Kis László nemrég elsősegélynyújtó tanfolyamot végzett, amelyen a községben levő defibrillátort is használhatják. Egyszer már szükség is volt a tudásukra, egy epilepsziás beteget kellett ellátniuk a mentő megérkezéséig.

Hodászi Ida elvégezte az elsősegélynyújtó tanfolyamot Fotó: Tisler Anna

- Több szakmám van, a szociális gondozó és ápoló tanfolyamot munka mellett végeztem el, mondta Hodászi Ida. - Érdekelt az egészségügy, így örültem, hogy kapok egy újabb lehetőséget arra, hogy tanulhassak. Társammal együtt végeztük el a tanfolyamot. Tudásomnak az idősek gondozásában is hasznát veszem. Jelenleg hat idős korút látok el. Nagy az igény a szolgáltatásra, ugyanis gyakori, hogy a fiatalok a munkájuk miatt távolabbra költöznek, és ritkán tudnak jönni az idős családtaghoz. A gondozói munkához tartozik többek között a sebkötözés, a vérnyomásmérés, a gyógyszerek adagolása. Minden gondozottnak megadjuk a telefonszámunkat, ha bármi gond van, tudjon bennünket hívni akár éjszaka vagy ünnepnapokon is. Biztonságérzetüket növeli, hogy tudják, nincsenek magukra hagyva. Hívni nagyon ritkán szoktak, csak akkor, ha nagy a baj.

A fiatal családok jól felszerelt óvodába és iskolába járathatják a gyermekeiket.

Az óvoda falára Bárány Viktória rajzolt Fotó: Tisler Anna

Az óvoda 35 éve nyitotta meg kapuit. Az idei tanévben 23 kisgyermeket írattak be az egy csoportos intézménybe. Ketten Kiscsőszről járnak, egy kicsi egeraljai, húszan helybeliek.  Most sok a kicsi,  a 3-4 éves.  Az épület tágas, világos, nagy udvarral. A folyosó falát egy helybeli, Bárány Viktória festette ki, aki több éjszaka dolgozott azért, hogy a gyerekeknek örömet szerezzen. Az öltözőt is felújították, új bútorok kerültek a helyiségbe, a falakat pedig a mesealakokat ábrázoló matricák díszítik. A polgármester elmondta, hogy az idén a parkettát, a székeket és az asztalokat cserélik ki saját erőből.

Az óvoda falára Bárány Viktória rajzolt Fotó: Tisler Anna

Felszerelnek újabb udvari játékokat is. A tágas udvaron a játékokat a fák közelébe tették, hogy nyáron árnyékban legyenek a gyerekek.  Tervezik, hogy az udvaron kresz tanulópályát alakítanak ki, ahol az óvodások játékosan elsajátíthatják a gyalogos és kerékpáros közlekedés szabályait. Az óvoda és az iskola udvarára is jutott a Zajcsek Szabolcs által felajánlott facemetékből és magnóliából.

Balhási István iskolaigazgatótól megtudtuk, hogy az intézménynek a 2016-2017-es tanévben 125 tanulója van. A nyolcadik osztályba tizenkilencen járnak, ők most a továbbtanulás miatt izgulnak. Azoknak, akik gimnáziumba vagy más, érettségit adó középiskolába szeretnének jelentkezni, már a hetedik osztályban a tehetséggondozás keretében központi felvételire felkészítő foglalkozást tartanak. A tapasztalat az, hogy mindenki bejut a jelentkezési lapon első helyen megjelölt intézménybe. Legtöbben Celldömölköt vagy Pápát választják. A visszajelzésekből látják, a többség megőrzi az általános iskolai eredményeit.

Balhási István igazgató és Szepessy Ágnes a hetedikeseknél Fotó: Tisler Anna

Az iskola korszerűen felszerelt, van számítástechnika szaktanterem, négy osztályteremben digitális tábla. Matematikából minden tavasszal az iskola ad helyet a térségi iskoláknak meghirdetett számzsonglőr és sudoku versenynek. A nehezebben haladóknak felzárkóztató foglalkozást tartanak. A nehéz körülmények között élőkre is figyelnek. Az iskolában felállított karácsonyfát a téli szünet előtti utolsó tanítási napon egy hátrányos helyzetű diák családja kapja meg.

A hidegebb hónapokban tornaszobában mozoghatnak a diákok, máskor az udvari pályákon tartják a testnevelés órát. Délután a leányok és a fiúk labdarúgó vagy kézilabda edzésen vehetnek részt. A lány focisták kiemelkedőek, eljutott a csapat a diákolimpia országos fordulójára is.

Akik az iskolában megkedvelték a sportos életformát, felnőttként is folytathatják azt. Nemrég alakult újjá a Marcalvölgye-Csögle sportegyesület, amelynek tagjai a megyei harmadosztály északnyugati csoportjában szerepelnek kiválóan, a tabella második helyén állnak az őszi fordulót követően. A cél természetesen az arany érem. Az egyesületet Gecző Zoltán és Ambrus Roland vezeti. Játékosokat vidékről is fogadnak. A polgármester elmondta, hogy mielőbb öltözőt szeretnének építeni, de saját erőből nem tudják vállalni a 20-30 millió forintos költségét. Keresik a lehetőséget a költségek fedezésére.

A turizmusba is szeretnék bekapcsolni a térséget. A Vas megye határán fekvő Csögle legmagasabb pontjáról tiszta időben láthatóak a Alpok havas hegycsúcsai. Ide tervez egy kilátót az önkormányzat, valamint felújíttatná a közeli hidat, amelyen gyalogos természetjárók és kerékpárosok közlekedhetnének. A térség növény -és állatvilága különleges és gazdag, ami szintén vonzó lehet sokak számára. Az úton a Csögle -Celldömölk távolság alig tíz kilométer, ami a kerékpártútázók számára könnyen teljesíthető.

A tervek között szerepel a temető ravatalozójának a felújítása, előtető építése. A község figyelmet fordít a temető gondozására, a fásításra, a tisztaságra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!