Csopak

2015.05.05. 15:43

Csopak is új kilátóval gazdagodott

Csopak – Kilátóval csábít kirándulásra a település. A Csákány-hegyi Kilátó újra fogadja a természetjárókat, páratlan panorámájával.

Szendi Péter

Sokan talán nem tudják, hogy annak idején a kilátótorony 1972-ben épült. Azonban az idő, ha nem is vasfoga, inkább a korhadás mindazt kikezdte. Május 2-án ünnepélyes keretek között átadták a kilátót. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal támogatásával felépített Csákány-hegyi Kilátó járófelületének a magassága 11 és fél méter, a kupola csúcsa pedig eléri a 18 és fél métert. A különleges fa szerkezetet úgynevezett ragasztott, rétegelt, erősített vörösfenyőből készült.

 



Új kilátó épült. A képen: Gondán Csaba és Fegyveres Richárd 
Fotó: Stiger Ádám


A rossz idő ellenére meglepően sokan jöttek el az ünnepélyes megnyitóra, akiket legelőször Ambrus Tibor polgármester köszöntött. Szűcs István, a Csopaki Erdőbirtokossági Társulat elnöke elmondta, hogy a korábbi kilátó veszélyessé vált, ezért is kellett újjáépíteni azt. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 100 százalékban támogatta az új építményt, míg a nem elszámolható költségek fedezésére az önkormányzat 2 millió forinttal járult hozzá. Az ünnepélyes átadáson Kontrát Károly országgyűlési képviselő örömét fejezte ki, hogy helyi összefogással, a kormányzat pályázati segítségével egy új turisztikai látványosság jöhetett létre. A szalag átvágását követően a helyiek finom csopaki borokkal és ízletes ebéddel látták vendégül a megjelenteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!