Csopak

2016.02.07. 18:45

Asszonyok minden szerepben - Asszonyfarsang Csopakon

Csopak - A szeles idő ellenére sokan voltak kíváncsiak az Asszonyfarsang idei programjára, zsúfolásig megtelt a csopaki kultúrház.

Kekk Sára

A Csopaki Református Asszonykör több mint tíz évvel ezelőtt elevenítette fel a Balaton-felvidéken és az ország más tájain már a 15. században elterjedt asszonyfarsangot. Később csatlakozott a Nők a Balatonért Egyesület helyi csoportja, így az asszonyi farsangi mulatozás nemes versengéssé, vidám színpadi produkcióvá vált.

– Az asszonyok közös összejövetelén a férfiak nem vehettek részt. A szokás az asszonyok számára az év folyamán az egyetlen alkalmat jelentette, amelyet mulatozással, tánccal, vigalommal töltöttek el. Az összejövetel színhelye rendszerint valakinek a háza, pincéje, volt – mondta el Kenyeres Gyuláné, az asszonykör tagja köszöntőjében.

Az idei színdarabok előadását is sok munka előzte meg, a szövegek betanulásán túl fontos teendő még a megfelelő jelmezek, kellékek kiválasztása, beszerzése és a színpad berendezése. Az asszonyok dínomdánomjából ezúttal sem hiányzott a színpadi beöltözés – a hagyományoknak megfelelően sokan férfigúnyába bújtak –, a farsangi torkoskodás és persze a nótázás sem. Az idei darabok között szerepelt Karinthy Frigyes Ugratás című műve, illetve Heves Ferenc Vizes lakás és Molnár Gyula Jóska boszorkány című darabja is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!