szeminárium

2018.02.07. 08:00

Nem csak harcművészetet jelent a női önvédelem

A női önvédelemmel kapcsolatosan szemináriumokat is tart a csopaki Hullámtörők TKD Klub vezetője, Gábor Farkas.

Szendi Péter

Fotó: a szerző

Nehéz ezt kimondani, de manapság az erőszakkal történő szembesülés mindinkább része a mindennapjainknak. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy maga az agresszióra való érzelmi attitűd nagyobb mértékben van jelen az emberekben, mint mondjuk harminc évvel ezelőtt. – Inkább úgy fogalmaznék, hogy jobban teret engednek ezeknek az érzéseknek, indulatoknak az emberek. Kevésbé próbálják elfojtani, illetve akár saját maguk elől is elrejteni ezeket az indulatokat. Ennek alapvetően társadalmi, szocializációs oka van. A mai társadalom nem veti ki magából az erőszakos viselkedést, sőt, az érvényesülés, a sikeres felnőttkor, és alapvetően a társadalmi dominanciák kialakítása szempontjából kifejezetten fontos, mi több, fejlesztendő tulajdonságnak, egyfajta készségnek tekinti – kezdi a beszélgetést Gábor Farkas, a Hullámtörők TKD Klub vezetője, aki a női önvédelemmel kapcsolatosan szemináriumokat is tart.

Gábor Farkas mesteredző több mint harminc éve foglalkozik harcművészetekkel

Az agresszív cselekmények egy jelentős – és jól körülhatárolt – csoportját alkotják a nőkkel szemben elkövetett bűncselekmények. Ennek oka egyrészt szexuális indíttatású, másrészt a gyengébb és kiszolgáltatottabb női nemmel szemben történő erőszakos cselekmény, nagyobb eséllyel kecsegtet a támadás sikeressége szempontjából, mint a férfiakkal szemben történő támadás esetében.

A szeminárium célja, hogy az erőszak okának, természetének, dinamikájának, típusainak megismerésén keresztül, a védekezés lehetőségeinek megismerésével segítséget tudjon nyújtani ezeknek a helyzeteknek a kezeléséhez.

- Több mint harminc éve foglalkozom harcművészetekkel, ezalatt számos esetben találkoztam olyan kérdésekkel, amelyek a különböző önvédelmi, küzdelmi rendszerek, stílusok utcai alkalmazhatóságának témáját boncolgatták. Nagyfokú naivitás azt gondolni, ha egy nő több év harcművészeti múlttal a háta mögött belekeveredik egy váratlan utcai helyzetbe, akkor az edzéseken jól begyakorolt technika ugyanúgy működik.

Fotó: a szerző

Éppen ezért, amikor női önvédelemről beszélünk, akkor csak részben gondolhatunk valós, test test elleni fizikai védelemre, illetve az erre irányuló képzésre. Legalább ennyire fontosak azok a taktikai, pszichológiai ismeretek, amelyek azt segítik elő, hogyan tudják elkerülni ezeket a helyzeteket. A legfontosabb a megelőzés, az elkerülés vagy a leszerelés fogalmának a megismerése, elemzése, és a valós életben történő alkalmazási lehetőségeinek megismerése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!